Kapuśniak z białej kapusty pachnący leśnymi grzybami

Kapuśniak z białej kapusty pachnący leśnymi grzybami

Kapuśniak z białej kapusty pachnący leśnymi grzybami

Składniki dla 2-3 osób:
2 marchewki
2 małe pietruszki
10 cm pora
kawałek selera
gałązka natki selera – opcjonalnie
malutka kość wędzona
1/2 małej porcji rosołowej z kurczaka
5 suszonych grzybków leśnych
łyżka sosu sojowego grzybowego
łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu
3 owoce jałowca
1/4 małej główki białej kapusty
łyżka drobno posiekanego koperku
kopiasta łyżka lutenicy lub ajwaru

Przygotowanie:
Kość wędzoną i porcję rosołową zalej 0,5 l wody i zagotuj.
Marchewki, pietruszki i seler obierz i umyj, przekrój na mniejsze kawałki.
Pora oczyść i również przekrój na mniejsze kawałki.
Dodaj warzywa do mięsa. Gotuj około 2 godziny.
Kapustę posiekaj.
Z wywaru wyjmij kości i warzywa.
Dodaj suszone grzyby i kapustę oraz wszystkie przyprawy.
Gdy kapusta zmięknie dodaj koperek i obrane z kości mięso wędzone. Smacznego :).

Kapuśniak z białej kapusty
Kapuśniak z białej kapusty

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kapuśniaki. Można nieźle nakombinować ze składnikami. Ten zrobiony dzisiaj wyszedł bardzo smacznie. Jeśli nie masz w domu lutenicy lub ajwaru możesz dodać zwykły przecier pomidorowy, ale to już nie będzie ten smak. Jeśli nie znasz tych past, to koniecznie kup, bo są doskonałym dodatkiem do wielu zup, sosów itp. Bardzo Ci polecam :). W Europie południowej są bardzo popularne i stosowane namiętnie w kuchni. Na pewno sama robiłabym te pasty w sezonie, ale niestety nie mam gdzie przechowywać.

kuchnia chińska

Kolejną zupę z kapustą w roli głównej zamierzam przygotować z kapusty pekińskiej. Bardzo lubię tę kapuchę w przetworzonej postaci. Przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam zupy z pekinki. Przypomniała mi o tym „perełka”, którą wyszperałam w antykwariacie „kuchnia chińska”Barbary Jakimowicz- Klein. Mam nadzieję, że faktycznie pozycja ta okaże się „perełką”, bo nie miałam jeszcze czasu się wczytać. W każdym razie na pewno przepisy z niej będą dla mnie inspiracją do przygotowywania potraw chińskich, które to są niezwykle zdrowe i pyszne, a przynajmniej większość z nich. Miłego dnia :).

Zobacz również:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kapusniak-z-mlodej-kapusty/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *