Harira

Harira, marokańska postna zupa

Składniki dla 4 osób:
300 g wołowiny z kością – świetnie sprawdzi się też jagnięcina
160 g ciecierzycy z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej
4 łyżki czerwonej soczewicy
1/2 puszki krojonych pomidorów, w sezonie mogą być 2 duże i dojrzałe pomidory
2 łodygi selera naciowego
średnia cebula
garść makaronu nitki
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z połowy limonki
łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
sól do smaku

Przygotowanie:
Wołowinę zalej litrem wody i gotuj do czasu, aż zmięknie.
Cebulę i seler naciowy obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, a selery w plasterki.
Kolendrę i natkę pietruszki posiekaj.
Masło rozgrzej w rondlu i wrzuć przygotowane warzywa oraz zioła.
Dodaj do nich kurkumę, cynamon, pieprz i imbir.
Przesmażaj razem kilka minut często mieszając.
Dodaj pomidory, dopraw solą i duś pod przykryciem 15 minut.
Zawartość rondla przełóż do wywaru z wołowiny.
Dodaj czerwoną soczewicę, a gdy lekko zmięknie dorzuć makaron.
Ciecierzycę z puszki bardzo dokładnie opłucz na sicie i dodaj do zupy.
Mięso obierz od kości i jeśli chcesz dorzuć do garnka.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze, polej świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i udekoruj ziołami. Smacznego :).

Harira

Kuchnia marokańska jest uważana za jedną z najbardziej wykwintnych pośród kuchni arabskich. Jedzenie dla Marokańczyków jest ważne i najczęściej ucztują w dużym gronie rodzinnym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *