Grochówka w stylu arabskim

Grochówka w stylu arabskim

Grochówka w stylu arabskim

Grochówka w stylu arabskim

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka ugotowanego grochu
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 marchewki
3-4 nie za grube plastry świeżego imbiru
szklanka passaty pomidorowej lub 1/2 puszki krojonych pomidorów (ja wykorzystałam passatę, którą dostaliśmy od mamy naszej Ani ).
świeża lub suszona papryka ostra
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
masło klarowane
spora szczypta kuminu
spora szczypta ziaren kolendry
łyżeczka posiekanych liści świeżej kolendry lub 1/2 łyżeczki suszonych liści (u nas suszone liście, a to dlatego, że mam wyjątkowy problem z zaprzyjaźnieniem się ze świeżymi listkami tej rośliny. Kupiłam w związku z powyższym suszone liście, by móc je dawkować w niewielkich ilościach. Być może nadejdzie dzień, w którym polubię to ziółko :)).
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Groch namocz wieczorem i zostaw na całą noc.
Odcedź, opłucz na sicie, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości.
W międzyczasie zagotuj bulion.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w zapałki.
Wrzuć do bulionu.
Papryki wyszoruj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, ja dodatkowo obrałam je ze skóry za pomocą obieraczka do warzyw.
Pokrój je w dość sporą kostkę i dodaj do garnka.
Ostrą papryczkę przekrój, usuń nasiona, drobno posiekaj i również dorzuć do zupy.
Cebulę i czosnek obierz.
kumin i nasiona kolendry zgnieć w moździerzu.
Cebule pokrój w kostkę, a czosnek i imbir posiekaj dość drobno.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj kumin z kolendrą, czosnek i imbir, przesmażaj razem jeszcze przez chwilę i dodaj do zupy.
Jeśli warzywa są już miękkie wrzuć ugotowany groch i passatę pomidorową.
Pogotuj razem kilka minut i dodaj listki kolendry.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Smacznego :).

Grochówka w stylu arabskim
Grochówka w stylu arabskim

Zobacz również przepis na tradycyjną polską zupę grochową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-grochowa/

Możesz dodać do zupy jakiś drobny makaron, albo na przykład kaszę kuskus, wtedy zupa będzie jeszcze bardziej sycąca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *