Gazpacho a la Nelia, pyszny chłodnik pomidorowy

Gazpacho a la Nelia, pyszny chłodnik pomidorowy

Gazpacho a la Nelia, pyszny chłodnik pomidorowy

Chłodnik przygotowałam na podstawie przepisu José Ignacio Herráiz, hiszpańskiego restauratora. 
Moim wkładem było tylko…napiszę w przepisie o tej modyfikacji :).

Składniki dla 4 osób:
4 kromki białego chleba (może być z poprzedniego dnia)
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
4 duże ogórki (u nas gruntowe)
15 dojrzałych średnich pomidorów
150 g cebuli (u nas spora czerwona cebula)
200 g nasion pini
szczypta kuminu (kmin rzymski)
odrobina oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku (pieprz u nas, w oryginalnym przepisie go nie ma)
odrobina octu sherry ( u nas ocet winny)
100 ml śmietanki – opcjonalnie (u nas dwie łyżki kremówki)

Przygotowanie:
Zetnij skórkę z chleba, namocz go w niewielkiej ilości wody i ugniataj, aż zmięknie. 
Obierz czosnek.
Przetnij papryki na połowy i usuń z nich gniazda nasienne.
Jedną połowę miąższu odłóż na bok – u nas.
Papryki pokrój na kawałki.
Odłożoną połowę pokrój w bardzo małą kostkę. 
Ogórki obierz, przekrój na pół wzdłuż i pokrój w plasterki, (a jedną połówkę w bardzo drobną kostkę, podobnie jak wcześniej paprykę – u nas).
Obierz ze skórki pomidory i cebulę i pokrój na ćwiartki. (jedną z ćwiartek cebuli pokrój w drobną kostkę i połącz z ogórkiem i papryką podobnie pokrojonymi, odłóż na bok).
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni do zrumienienia (około 5 minut) i przełóż na talerzyk.
Dwie łyżki pinioli dodaj drobno pokrojonych warzyw.
Papryki zmiksuj z odrobiną wody.
Dodaj pomidory, ogórki i cebulę, a następnie orzeszki pinii, czosnek i kumin
Zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Dodaj rozmiękły chleb i miksuj.
Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem i jeszcze przez chwilkę miksuj pulsacyjnie.
Dopraw śmietanką i rozlewaj na talerze lub do salaterek.
Do każdej porcji dodaj kopiastą łyżkę odłożonych warzyw z piniolami.
Smacznego :). 

Gazpacho a la Nelia
Gazpacho a la Nelia

Polecam również pyszny francuski chłodnik z porów:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/vichyssoise/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *