Francuska zupa rybna z krewetkami

Francuska zupa rybna z krewetkami

Francuska zupa rybna z krewetkami

Składniki dla 2 osób:
średnia marchewka
średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 średniej cebuli
3 ząbki czosnku
olej roślinny
2 niewielkie kawałki białej ryby, u nas dorsz
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
spory pomidor malinowy
12 dużych krewetek (mogą być mrożone)
2 łyżki soku z limonki
płaska łyżeczka cukru
szczypta szafranu
5-6 gałązek rozmarynu
kilka listków pachnotki lub natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler.
Pokrój na mniejsze kawałki i zalej 0,5 l wody.
Dodaj gałązki rozmaryny i liście pachnotki lub związane nitką spożywczą gałązki natki pietruszki.
Ugotuj wywar.
Cebulę obierz, pora oczyść i pokrój warzywa w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pora i cebulę .
Czosnek obierz, posiekaj i dodaj na patelnię pod koniec smażenia.
Z bulionu wyjmij warzywa i zioła.
Do  wywaru dodaj zawartość patelni oraz sos sojowy, sok z limonki, szafran, wino i cukier.
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dołóż do garnka.
Gdy pomidory będą ugotowane dodaj rybę, a po 5 minutach krewetki.
Gotuj razem jeszcze minutę, po czym rozlewaj zupę na talerze.
Posyp ulubionymi ziołami. Smacznego :).

Francuska zupa rybna
Francuska zupa rybna

Zobacz także przepis na zupę rybną z paluszkami surimi:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-rybna-z-paluszkami-surimi/

Ryby

W przeszłości ryby na polskich stołach pojawiały się znacznie częściej. Bardzo popularne i znane na całym świecie były nasze zupy rybne. Oczywiście najczęściej były przyrządzane z lokalnych ryb słodkowodnych takich jak leszcze, sumy, karpie, sandacze, leszcze, okonie liny i płotki. Tradycyjną zupę rybną gotuje się na rybich głowach, kręgosłupach i płetwach. Teraz już można w naszych rybnych sklepach kupić tak zwaną drobnicę, która również nadaje się do przygotowania bulionu rybnego. My bardzo lubimy też zupę z karpia lub leszcza. Ale świetnie smakują tez takie zupy jak ta dzisiejsza tylko z dodatkiem filetu rybnego, czy owoców morza. Są pyszne i lekkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *