Flaczki wołowe po zamojsku z warzywami

Flaczki wołowe po zamojsku z warzywami

Flaczki wołowe po zamojsku z warzywami

Składniki na 4 średnie talerze:
0, 75 l rosołu wołowego lub warzywnego
0,5 kg mrożonych, wołowych flaczków blanszowanych – sprawdzonego producenta
mała marchew
1/2 korzenia średniej pietruszki
kawałek selera
40 g koncentratu pomidorowego
łyżeczka przyprawy do flaków
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka sosu sojowego ciemnego
łyżka sosu teriyaki

Przygotowanie:
Rozmrożone flaczki zagotuj w wodzie i odcedź, czynność powtarzaj, aż woda przestanie być mętna.
Zagotuj bulion i dodaj odcedzone flaki, gotuj aż zmiękną.
Warzywa obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Do miękkich flaków dodaj starte warzywa oraz ciemny sos sojowy, sos teriyaki i przyprawę do flaków.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy i majeranek.
Podawaj gorące. Smacznego:).

Flaczki wołowe po zamojsku
Flaczki wołowe po zamojsku

Flaki

Flaczki mają wielu wielbicieli, ale są również tacy którzy ich nie lubią. Właściwie, to chyba źle napisałam, powinno być raczej, że są tacy, którzy twierdzą, że ich nie lubią, a jak mniemam większość z nich nawet nie spróbowała ich nigdy. I ja to szanuję, już sama nazwa się kojarzy nie najlepiej. Sama nie pamiętam kiedy zjadłam flaki po raz pierwszy, podejrzewam że dopiero w życiu dorosłym. I co najdziwniejsze nie pamiętam, czy rodzice przyrządzali tę potrawę, muszę spytać moją siostrzyczkę, być może ona pamięta.

Cóż jeszcze mogę napisać na temat tej potrawy. No może tyle, że za każdym razem robimy ją trochę inaczej, dzisiaj z dodatkiem przecieru pomidorowego, czyli po zamojsku. Dlaczego tak się nazywają i czy znają tak przyrządzoną potrawę Zamościanie nie mam zielonego pojęcia.

Dzisiejsze flaki powstały na życzenie naszej Justynki, która wczoraj napomknęła, że chętnie zjadłaby flaczki. Justynka jest świetną kucharką, ale ponieważ w jej domku tylko ona lubi zjadać flaki, więc wiadomo, że dla siebie samej nie chce się jej gotować i dlatego my robiąc je zawsze pamiętamy o Justynce i jej podrzucamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *