Czosnkowa z ziemniakami i czarnuszką

Czosnkowa z ziemniakami i czarnuszką

Składniki dla 2 osób:
250 g ziemniaków przeznaczonych do zup
5 dużych ząbków czosnku
średnia cebula, najlepiej czosnkowa
łyżeczka ziaren czarnuszki
2-3 łyżki oliwy
0,5 litra bulionu warzywnego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypior

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki.
Przesmażaj często mieszając.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Dodaj do lekko miękkich ziemniaków.
Obierz i posiekaj czosnek, dorzuć do garnka.
Smaż razem kilka minut i dodaj bulion warzywny (przepis na pyszny bulion podam niżej).
Gotuj razem około 10 minut.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Umyty i osuszony szczypior posiekaj.
Czarnuszkę utłucz w moździerzu.
Wyjmij z zupy dwie łyżki ziemniaków.
Pozostałą zmiksuj, dodając śmietanę.
Podgrzej zupę razem z odłożonymi ziemniakami.
Nie gotuj już.
Rozlej na talerze, posyp szczypiorkiem i czarnuszką. Smacznego :).

Czosnkowa z ziemniakami i czarnuszką
Czosnkowa z ziemniakami i czarnuszką

Czarnuszka

Ciągle za rzadko po nią sięgamy. Mam również na myśli siebie. Od dawna posiadam ją w swoich zapasach, aczkolwiek ciągle zapominam o niej. Postanowiłam, że od dzisiaj to się zmieni. Umieszczę słoiczek z czarnuszką pośród przypraw często używanych. Mam nadzieję, że to poprawi moją pamięć :D.

Pyszny bulion warzywny z suszonymi grzybami

Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości pietruszki
1/2 dużego selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
średnia cebula
por
3-4 suszone grzyby
3 żabki czosnku w łupinach
5-6 gałązek świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
3 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe świeże lub suszone
10 ziaren czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli, najlepiej ziołowej
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
Do sporego garnka wlej 1,5 l wody.
Marchewki, pietruszki, seler korzeniowy i naciowy obierz i wrzuć do wody.
Pora oczyść i dodaj do gara.
Cebulę opal nad gazem i dorzuć do pozostałych warzyw, dodaj również grzyby i czosnek (nie obieraj go).
Gdy woda z warzywami się zagotuje dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela oraz olej.
Gotuj na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.
Dodaj liście lubczyku (jeśli używasz suszonego, to dodaj godzinę wcześniej).
Gotuj jeszcze 15 minut i dopraw sosem sojowym i w razie potrzeby solą.
Gotowy bulion przecedź przez sito. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *