Chłopska kartoflanka z pieczarkami

Chłopska kartoflanka z pieczarkami

Chłopska kartoflanka z pieczarkami

Składniki dla 2 osób:
4 średniej wielkości ziemniaki
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki pokrojonego surowego wędzonego boczku
100 g pieczarek
mała cebula
świeże zioła
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka sosu sojowego
3-4 łyżki śmietany
pieprz czarny lub kolorowy

Przygotowanie:
2 ziemniaki ugotuj, możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.
Przeciśnij je przez praskę.
Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
2 odłożone ziemniaki pokrój w małą kostkę.
Cebulę pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na lekko złoty kolor na odrobinie masła klarowanego.
Dodaj do wywaru.
Na patelnię wrzuć boczek i wysmażaj na chrupko.
Przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Na patelnię w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę masła klarowanego i wrzuć pokrojone ziemniaki oraz grzyby.
Przesmażaj, aż zmiękną i się lekko przyrumienią.
Dodaj do zupy.

Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, sosem sojowym i ewentualnie odrobiną soli.
Pogotuj razem kilka minut.
Stopniowo dodawaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki.
Może się okazać, że potrzebujesz ich mniej aniżeli w przepisie.
Zupa powinna być gęsta, ale nie papkowata.
Dodaj śmietanę.
Rozlewaj zupę na talerze, posyp posiekanymi świeżymi ziołami, świeżo zmielonym pieprzem oraz wytopionym chrupkim boczkiem. Smacznego :).

 Chłopska kartoflanka z pieczarkami
Chłopska kartoflanka z pieczarkami

Zupa jest sycąca i spokojnie może stanowić cały obiad. Należy szczególną uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Cebula powinna być usmażona na złoty kolor, ale nie może zbrązowieć, ponieważ stanie się gorzka. Ziemniaki smażące się razem z pieczarkami już na patelni mają zmięknąć i lekko się przysmażyć. Dużą uwagę należy zwrócić, tak jak wpisałam w przepisie, na ilość dodawanych ugotowanych ziemniaków. Nie mogę dokładnie sprecyzować jaka dokładnie ilość powinna być, ponieważ zależna jest ona od kilku czynników. W tym od gatunku ziemniaków, ilości płynu w garnku oraz naszych indywidualnych preferencji. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *