Chłodnik z botwinki i malin

Chłodnik z botwinki i malin z sokiem z limonki

Chłodnik z botwinki i malin z sokiem z limonki

Chłodnik z botwinki i malin z sokiem z limonki

Składniki dla 2 osób:
pęczek młodej botwinki,
sok i starta skórka z połowy cytryny
120 g świeżych lub mrożonych malin (kilka świeżych zostawiamy do dekoracji)
listki oberwane z kilku gałązek tymianku
szczypta soli
1/3 łyżeczki cukru lub ksylitolu
250 ml jogurtu naturalnego
pieprz do smaku
łyżka pokruszonego serka koziego lub dowolnego pleśniowego, o którym zapomniałam robiąc zdjęcia, posypałam bezpośrednio przed jedzeniem

Przygotowanie:
Botwinkę umyj pod bieżącą wodą, lekko osusz i odetnij łodygi z buraczkami.
Liście możesz zużyć do sałatki lub dodać je również do chłodnika, ja ich nie dodawałam.
Buraczki i łodygi pokrój na małe kawałki i zalej taką ilością wody, żeby były przykryte.
Od razu wlej sok z cytryny.
Duś, aż będą miękkie.
Teraz dodaj maliny, listki tymianku, skórki z cytryny oraz sól, pieprz (nie żałuj pieprzu) i cukier.
Pogotuj jeszcze 2-3 minuty i pozostaw do schłodzenia.
Dodaj jogurt (zostaw dwie łyżki do podania) i zmiksuj zupę.
Najlepiej przetrzyj zupę jeszcze przez sito, unikniesz drobinek malin między zębami :).
Podawaj mocno schłodzoną udekorowaną całymi malinami, pokruszonym serem oraz jogurtem. Smacznego :).

Chłodnik z botwinki i malin
Chłodnik z botwinki i malin

Pogoda nas wyjątkowo rozpieszcza w tym roku i sezon na chłodniki rozpoczął się znacznie wcześniej aniżeli zazwyczaj. W upalne dni wspaniale orzeźwiają i dodają energii.
Do chłodników najczęściej używa się kefiru, jogurtu, śmietany, maślanki lub kwaśnego mleka.
Jogurt naturalny, to źródło witamin A i B, a także potasu, cynku, jodu i fosforu. To idealny probiotyk. Kubek jogurtu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na białko i 30% na wapń. Ponadto wpływa na prawidłową pracę jelit i wzmocnienie odporności organizmu. Zaleca się go również w dietach odchudzających (100 g jogurtu, to tylko 61 kcal). Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko. Może być dodawany do zup, sosów i deserów.

Zobacz również przepis na francuski chłodnik z pora, jest pyszny 🙂
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/vichyssoise/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *