Chłodnik truskawkowy z makaronem

Chłodnik truskawkowy z makaronem

Składniki dla 2-3 osób:
300 g dojrzałych, świeżych truskawek
250 ml maślanki
50 g mozzarelli z zalewy
łyżka ekstraktu waniliowego, ewentualnie można użyć cukru z wanilią
2 łyżki syropu klonowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka startej skórki z cytryny
100 g makaronu penne
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz lub płatki chili – zależnie od indywidualnych upodobań
jadalne kwiaty, plasterek cytryny i listek bazylii do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia.
Truskawki pozbaw szypułek, umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby pokrój na mniejsze części.
Wrzucaj od razu do naczynia, w którym blendujesz.
Dodaj ekstrakt waniliowy, ocet balsamiczny, skórkę z cytryny, maślankę, syrop klonowy i szczyptę soli.
Zmiksuj dokładnie i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Mozzarellę pokrój w małą kostkę.
Makaron nakładaj na talerze lub do miseczek, zalej zimnym chłodnikiem, posyp serem, płatkami chili lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekoruj. Smacznego :).

 

Chłodnik truskawkowy z makaronem
Chłodnik truskawkowy z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *