Cebulowa zupa z selerem i pietruszką

Cebulowa zupa z selerem i pietruszką

Cebulowa zupa z selerem i pietruszką

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu drobiowo warzywnego – przepis podany niżej
pietruszka z bulionu
seler z bulionu
4 duże cebule
ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 30%
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
4 grubsze kromki świeżego, chrupiącego chleba
łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
Przygotuj bulion wg przepisu podanego niżej lub wykorzysta rosół.
Odłóż na bok pietruszkę i seler z bulionu i przecedź go przez sito.
Cebule obierz i pokrój tak jak chcesz ale całość w podobny sposób.
Czosnek obierz i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, zmniejsz ogień i wrzuć cebulę. 
Przesmażaj ją na małym ogniu prawie cały czas mieszając.
Rób to długo, cebula powinna przyjąć lekko zielonkawy kolor (około 1/2 godzinny powinien zając ten proces).
Na koniec dodaj czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę.
Zawartość patelni przełóż do naczynia, w którym blendujesz (część cebuli możesz odłożyć do dekoracji), dodaj bulion oraz pietruszkę i seler.
Zmiksuj całość na jednolitą masę.
Przelej ponownie do garnka, dodaj śmietanę, pieprz oraz sos sojowy. 
Podgrzej i podawaj z ulubionym pieczywem :). Smacznego 🙂

Cebulowa zupa z selerem
Cebulowa zupa z selerem

Bulion warzywno drobiowy z lubczykiem suszonym

Składniki dla 4 osób
podudzie z kurczaka bez skóry
3 średnie marchewki
spora pietruszka
10 cm pora
spory kawałek selera
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu czarnego
niepełna łyżka ciemnego sosu sojowo rybnego lub ciemnego sojowego
niepełna płaska łyżeczka soli
1/2 pęczka małego pęczka natki pietruszki
łyżka maggi

Przygotowanie:
Warzywa obierz, umyj i wrzuć do garnka w całości.
Dodaj pałkę z kurczaka i zalej litrem wody.
Dorzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Gotuj około godziny.
Natkę pietruszki wymyj i zwiąż nitką bawełnianą i wrzuć do wywaru.
Dodaj lubczyk, sos sojowo rybny, sól i maggi.
Gotuj jeszcze 1/2 godziny.
Podawaj z dowolnymi dodatkami lub wykorzystaj jako bazę do innych zup. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *