Cappuccino szparagowe wg przepisu Marty Dymek

Cappuccino szparagowe wg przepisu Marty Dymek

Cappuccino szparagowe wg przepisu Marty Dymek

Zupę zrobiłam korzystając z receptury Marty Dymek z książki „Jadłonomia”, ja jednak wykorzystałam bulion mięsno warzywny (niedzielny rosół, przecedzony przez sito, innymi słowy), który zawsze mam zamrożony na okazję przygotowywania tego typu dań. Do spienienia wykorzystałam mleko krowie, pani Marta roślinne. Zupa jest przepyszna, smakuje wybornie :).

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra bulionu
5-6 zielonych szparagów
10 centymetrowy kawałek białej części pora
czarny pieprz lub płatki chili
sól – opcjonalnie, ja nie dawałam
olej roślinny

Przygotowanie:
Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Odetnij twarde końce lub odłam, pokrój je w grubsze plastry.
Pozostałe części szparagów pokrój w plasterki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć grube końce szparagów.
Przesmażaj często mieszając przez 7-8 minut.
Po tym czasie wyjmij je i wyrzuć.
Na patelnię dodaj pora i duś na małym ogniu 8-10 minut, aż się zeszkli.
Dodaj pozostałe szparagi i duś przez 5 minut.
Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 5-8 minut, aż szparagi będą miękkie.
W między czasie podgrzej mleko i spień trzepaczką, spieniaczem do mleka albo w ekspresie do kawy (ja użyłam spieniacza elektrycznego, który pozostał mi z czasów, gdy nie miałam ekspresu).
Zupę zmiksuj blenderem ręcznym.
Podawaj z kleksem ubitego mleka i świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili. Smacznego :).

Cappuccino szparagowe
Cappuccino szparagowe

Z przepisów pani Marty już korzystałam kilka razy i zawsze dania nam smakowały. Naprawdę polecam jej Jadłonomie, ja mam tylko jedną część, ale pewnie kupie i następną. I wcale, to nie są przepisy tylko dla wegan, czy wegetarianów, bo można je modyfikować, tak jak ja to zrobiłam dzisiaj. Poza tym warto ograniczyć spożycie mięsa, co my z mężem czynimy z przyjemnością i staramy się, by nie było go zbyt dużo w naszej diecie, chociaż ciągle jeszcze nie do końca nam to wychodzi :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *