Bulion z pulpecikami rybnymi z natką pietruszki

Bulion z pulpecikami rybnymi z natką pietruszki

Bulion z pulpecikami rybnymi z natką pietruszki

Składniki na 2 porcje:
0,5 l wody
5 cm pora – biała część
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonego
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
pieprz świeżo zmielony

Pulpety:
200 g polędwicy z dorsza – może być dowolny filet z morskiej ryby
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki natki pietruszki
średnia cebula
bułka tarta do przepchania ryby
jajko
łyżka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka masła

Przygotowanie bulionu:
Wszystkie warzywa oczyść i umyj.
Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy pokrój w 2-3 centymetrowe zapałki.
Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w centymetrowe plastry.
Pora potnij w półkrążki.
Warzywa zalej 0,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziela angielskie i ziarna czarnego pieprzu.
Jeżeli używasz ziół suszonych, to dodaj też teraz.
Gotuj około godziny, a następnie dodaj świeże zioła, sos sojowy sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Dorzuć klopsiki i gotuj razem 10 minut.

Przygotowanie klopsików:
Natkę pietruszki wymyj osusz i posiekaj drobno.
Rybę zmiel w maszynce, końcówkę przepchaj bułką tartą.
Przełóż do miski i dodaj natkę pietruszki.
Cebulę obierz, posiekaj i zrumień na łyżeczce masła.
Dodaj do ryby cebulę, sos sojowy i pieprz do smaku.
Z racji, że ja robiłam klopsiki z małej ilości ryby, to jajko wbiłam do miseczki i rozbełtałam widelcem.
Trochę ponad połowę jajka dodałam do ryby. Jeśli robisz dla 3-4 osób wbij całe jajko.
Do miski dodaj około 2 łyżki mąki krupczatki lub ziemniaczanej (najlepiej dodaj jedną łyżkę, a potem w razie potrzeby sukcesywnie dodawaj tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję).
Całość wymieszaj bardzo starannie, formuj niewielkie pulpety i wrzucaj na gotujący się bulion.
Po 10 minutach wyjmuj klopsiki na talerz, zalej bulionem z warzywami i podawaj gorące danie. Smacznego :).

Bulion z pulpecikami rybnymi
Bulion z pulpecikami rybnymi

Lekkie dania

Wbrew pozorom przygotowanie, a właściwie wymyślenie dania lekkiego nie jest takie proste, zwłaszcza, że mój mąż chociaż lubi warzywa, to nie aż tak bardzo, by stanowiły główny posiłek dnia 😀 :D. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *