Bulion grzybowy

Składniki dla 2 osób:
20 g suszonych borowików lub podgrzybków
po 100 gram marchewki, pietruszki, pora, selera i opcjonalnie pieczarek
średnia cebula
2 liście laurowe
3 suszone owoce jałowca
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżka sosu sojowego
masło klarowane lub olej do smażenia pieczarek
50 g makaronu łazanki 

Przygotowanie:
Grzyby suszone mocz przez 2 godziny.
Marchew, pietruszkę i seler obierz, pora oczyść, a cebulę opal nad gazem lub za pomocą specjalnego palnika.
Przełóż do garnka i zalej 1/2 litra zimnej wody.
Dodaj grzyby leśne wraz z wodą, w której się gotowały.
Dodaj liście laurowe, owoce jałowca, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i gotuj przez 1,5 godziny.
Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej masło lub w wersji wegańskiej olej roślinny i smaż pieczarki na złoty kolor z obu stron.
Przełóż na talerzyk wyścielony ręcznikiem papierowym.
Bulion dopraw sosem sojowym, pieprzem ziołowym, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Bulion grzybowy
Bulion grzybowy

Podawaj z makaronem łazankowym lub w wersji wegańskiej z ziemniakami. Smacznego :). 

Bulion grzybowy w wielu domach podawany jest podczas uroczystej kolacji wigilijnej. W naszym domu zazwyczaj robimy barszcz z uszkami, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by w innym terminie raczyć się pysznościami, które goszczą na innych stołach podczas tego magicznego wieczoru. Nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam kutii, jeśli macie jakiś sprawdzony i pyszny sposób na nią, to będę wdzięczna za przepis. Życzę wszystkim wspaniałych oczekiwań na zbliżające się wielkimi krokami święta :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *