Bulion drobiowy ze szpinakiem i czosnkiem

Bulion drobiowy ze szpinakiem i czosnkiem

Bulion drobiowy ze szpinakiem i czosnkiem

Składniki dla 4 osób
2- 3 podudzia z kurczaka bez skóry lub mała porcja rosołowa z kurczaka również bez skóry
3 średnie marchewki
spora pietruszka
10 cm pora
spory kawałek selera
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu czarnego
niepełna łyżka ciemnego sosu sojowo rybnego lub ciemnego sojowego
kostka warzywna (można pominąć i tylko posolić do smaku)
2 ząbki czosnku
4 brykiety mrożonego szpinaku lub dwie duże garście świeżego
masło klarowane
100 g makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu (waga przed gotowaniem)

Przygotowanie:
Jeśli masz świeży szpinak, to starannie umyj, osusz i odłóż na bok.

Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do garnka w całości.
Dodaj pałki lub porcje rosołową z kurczaka i zalej litrem wody.
Dorzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Gotuj około godziny.
Dodaj lubczyk, sos sojowy i kostkę warzywną.
Gotuj jeszcze 1/2 godziny.
Czosnek obierz ze skóry i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj czosnek oraz szpinak.
Przesmażaj do momentu, aż szpinak zwiędnie i się skurczy.
Na talerze nakładaj makaron, zalewaj bulionem i dodawaj po łyżce szpinaku. Smacznego :).

Bulion drobiowy ze szpinakiem
Bulion drobiowy ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *