Botwinka z jaśkiem

Botwinka z jaśkiem

Składniki na 4 porcje:
2 pęczki botwinki lub jeden duży
200 g fasoli jaś
0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
domowa kostka warzywna – ja dostałam od Dorotki – dziękuję :* lub 2 łyżki sosu sojowego
szklanka wywaru z gotowania fasoli
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
łyżeczka suszonego majeranku
50 ml mleka kokosowego lub śmietanki 18 %
pieprz
sól – opcjonalnie

Przygotowanie:
Fasolę namocz i zostaw na noc.
Ugotuj ją, pozostaw szklankę wywaru z gotowania.
Botwinkę umyj i osusz.
Obetnij liście od łodyżek.
Buraczki i łodyżki pokrój dość drobno.
Liście posiekaj.
Zagotuj bulion wraz z wywarem z gotowania fasoli.
Wrzuć łodygi i buraczki.
Dopraw kostką (jeśli nie masz dodaj 2 łyżki sosu sojowego).
Gdy łodygi zmiękną dodaj liście, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wlej mleko kokosowe, dopraw zupę pieprzem i w razie potrzeby solą.
Jeśli użyjesz śmietanę, to koniecznie najpierw ją zahartuj gorącą zupą.
Wyłącz ogień i dodaj sok z limonki.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Mówią, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Może to i fakt, ale na pewno ją przybliża. Podobnie jest z botwinką…dla mnie to wspaniały i pyszny zwiastun tej jakże oczekiwanej pory roku :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *