Bob czorba

Bob czorba, czyli fasolówka w wydaniu bałkańskim

Składniki na 6 porcji:
250 g białej fasoli
2 łodygi selera naciowego
czerwona papryka
papryczka chili – ilość zależna od upodobań
1/2 puszki krojonych pomidorów lub w sezonie 2 duże dojrzałe
duża marchew
średnia cebula
łyżeczka suszonej mięty lub 3 łyżki świeżej drobno pokrojonej (do krojenia ziół używaj wyłącznie plastikowego lub ceramicznego noża, jeśli nie posiadasz, to rozrywaj je w palcach)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
łyżka lutenicy lub ajwaru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Fasolę opłucz i namocz na noc (nie dłużej niż na 12 godzin, bo później zaczyna się proces fermentacji).
Marchew i łodygi selera obierz i pokrój w plastry.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Fasolę wypłucz, zalej litrem wody .
W tradycyjnym przepisie na bob czorbę używa się bulionu baraniego, ale obecnie przełamujemy dania tradycyjne i dostosowujemy do własnych potrzeb :).
Dodaj marchew, cebulę i seler.
Gotuj do miękkości fasoli.
Paprykę pokrój w paski (ja ją wcześniej obrałam ze skórki).
Pomidory świeże obierz i pokrój w kostkę.
Do fasoli dodaj paprykę, pomidory, sos sojowy, papryczkę chili, ajwar, oregano i miętę.
Gotuj wszystko jeszcze kilka minut, do zmięknięcia papryki.
Dopraw solą i pieprzem.
Natkę pietruszki posiekaj.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze.
Posyp natką pietruszki. Smacznego :).

Bob czorba

Kuchnia bułgarska obecnie uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest lekka i pachnąca. W skład niemalże każdego posiłku wchodzą pomidory, papryka, bakłażany i fasolka szparagowa. Bardzo popularna jest banalnie prosta do zrobienia sałatka szopska, która jest też na moim blogu. Bułgaria jest ojczyzną jogurtu, który nazywa się tam zsiadłym mlekiem. Napojowi przypisuje się właściwości regenerujące i odmładzające organizm. Jogurt ichniejszy jest twardy i z powodzeniem można kroić go nożem :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *