Biały barszczyk

Biały barszczyk przyrządzony na króliku

Biały barszczyk przyrządzony na króliku

Biały barszczyk przyrządzony na króliku

Składniki dla 4 osób:
mostek królika
250 ml zakwasu barszczu białego
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
10 cm pora
1/2 kostki bulionu warzywnego
płaska łyżeczka lubczyku suszonego
płaska łyżeczka majeranku suszonego
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego
jajko przepiórki do dekoracji
rzeżucha do dekoracji
2 duże ziemniaki
masło klarowane
1/2 średniej cebuli
łyżka dobrego chrzanu

Przygotowanie:
Królika zalej litrem wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj aż mięso zmięknie. Teraz dodaj marchewkę, pietruszkę, por i seler w całości i gotuj razem do czasu aż mięso królika zacznie odchodzić od kości.
Wyjmij królika, natomiast warzywa gotuj do miękkości.
Dodaj majeranek, lubczyk i kostkę bulionową.
Z lekko przestudzonego królika obierz mięso.
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Jajeczka przepiórcze ugotuj na twardo (5 minut).
Do wywaru dodaj zakwas białego barszczu, mięso z królika oraz łyżkę dobrej jakości chrzanu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę i lekko zezłoć na maśle klarowanym.
Ugotowane ziemniaki potłucz razem z cebulką i nakładaj na talerze, dodaj barszcz, udekoruj jajkiem oraz rzeżuchą. Smacznego :).

Biały barszczyk
Biały barszczyk

Sędziejowice

Biały barszcz z ziemniaczkami zawsze będzie mi się kojarzył z Sędziejowicami, czyli domem rodzinnym.
Moi rodzice hodowali króliki i często gotowali ten pyszny barszczyk. Zawsze smakował pysznie i gdy zabrakło rodziców, często wspominałam ten smak. Postanowiłam w końcu sama ugotować taki lub podobny barszcz. Nie wiem na ile udało mi się odtworzyć tamten smak, ale wiem, że barszcz przygotowany przeze mnie był pyszny. Prawda też jest taka, że nie tak łatwo zepsuć taką zupę, bo prawie zawsze wychodzi smacznie. Podobnie zresztą jest z żurkiem, czy zalewajką. Tej ostatniej nigdy nie gotowałam i tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia czym różni się od barszczu białego, czy też żurku. Ale jestem pewna, że kiedyś się dowiem. Może to po prostu nazwa regionalna :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *