Barszcz czerwony z uszkami z indyka i fasoli

Barszcz czerwony z uszkami z indyka i fasoli

Barszcz czerwony z uszkami z indyka i fasoli

Składniki na uszka:
4 kopiaste łyżki fasoli, ja użyłam czarną z puszki
150 g mięsa z udźca indyka
sól do smaku
łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku
jajko
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
spora szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka pieprzu ziołowego
bułka tarta
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
około 0,5 kubka ciepłej wody
szczypta soli

Barszcz:
bulion drobiowy
łyżka soku z cytryny
zakwas z buraków
pieprz do smaku
łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:
Mięso z indyka pokrój w kostkę i przepuść przez maszynkę do mięsa.
Fasolę przełóż do miski i rozgniataj widelcem
Wbij surowe jajko, dodaj bułkę tartą (około łyżki) i dodaj wszystkie przyprawy.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli oraz wodę i zagnieć elastyczne ciasto.
Przełóż do woreczka foliowego i odłóż na 30 minut.
W tym czasie przygotuj barszcz.
Zagotuj bulion i dolej zakwas z buraków (przepis znajdziesz poniżej).
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Nie gotuj już.
Do gotującej się, osolonej wody wrzuć uszka i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia uszek.
Gotowej odcedź, rozłóż na talerze i zalej barszczem.

"<yoastmark

Zakwas na barszczyk czerwony

Składniki na 2-2,5 litra zakwasu:
1700 g buraków (ja zazwyczaj kupuję podłużne)
pięciolitrowa woda niegazowana
marchew – średnia
pietruszka – średnia
1/2 małego selera
1/2 białej części pora
8-10 cm korzenia chrzanu – jeśli wolisz wersję łagodniejszą daj mniej
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
5-7 ząbków czosnku
łyżka soli na litr wody

Przygotowanie:
Kup wodę w pięciolitrowej butelce plastikowej, koniecznie z szeroką szyjką.
Odlej 1/3 i zużyj do innych celów.
Resztę wody przelej do garnka, zagotuj i dodaj 3, 3,5 łyżki soli.
Przestudź.
Buraki dokładnie wyszoruj.
Odetnij końcówki.
Nie obieraj buraków, nie ma takiej potrzeby.
Pokrój je na takie kawałki, aby bez problemu przechodziły przez szyjkę butelki.
Pora oczyść, przekrój na kilka kawałków i dodaj do buraków.
Marchew, pietruszkę, seler wyszoruj, poprzekrawaj na mniejsze kawałki i dorzuć do butli.
Chrzan i czosnek obierz i wrzuć do buraków.
Dołóż liście laurowe i pieprz.
Zalej wszystko przestudzoną solanką.
Nałóż korek, ale nie zakręcaj butli.
Odstaw na 2 do 4 tygodni. Po dwóch tygodniach zacznij sprawdzać, czy zakwas jest kwaśny.
Sprawdzaj co 2-3 dni i jeśli uznasz, że uzyskał odpowiedni dla Ciebie kwas, przelej do mniejszych butelek lub słoików.
Nie nalewaj do pełna, ponieważ zakwas będzie jeszcze lekko „pracował”.
Tym razem zakręć szczelnie.
Od tej pory przechowuj w lodówce.
Zakwas dodawaj do barszczu na sam koniec, wlewaj stopniowo i kosztuj.
Jeśli uznasz, że barszcz jest wystarczająco kwaśny, wyłącz ogień – bez zagotowania.
Butelkę razem z burakami i całą resztą wynieś na śmietnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *