Azjatycki bulion

Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem

Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem

Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem

Składniki dla 4 osób:
1/2 małego fileta z kurczaka
1 marchewka
1/2 małej puszki pędów bambusa
4 łyżki kukurydzy z puszki
cebula dymka ze szczypiorem
1/2 małej papryczki chili
makaron ryżowy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta płatków chili
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu ostrygowego
łyżeczka sosu rybnego
1/2 kostki rosołowej
sezam prażony

Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem
Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem

Przygotowanie:

Suszone grzyby shitake mocz przez 1/2 godziny. Dymkę pokrój w kosteczkę, a szczypior potnij ukośnie. Marchewkę pokrój w zapałki, podobnie potnij pędy bambusa jeśli są w większych kawałkach. Grzyby pokrój w paseczki a papryczkę chili w krążki. Filet pokrój w paseczki, posyp solą, płatkami chili, pieprzem i każdy kawałek otocz  w mące. W garnku rozgrzej olej kokosowy, wrzuć dymkę i smaż do zeszklenia cebuli, teraz dodaj kurczaka i grzyby, smaż jeszcze chwilkę. Dodaj 0,75 litra wody, pół kostki warzywnej, sos sojowy, ostrygowy i rybny oraz papryczkę chili, marchewkę i bambus. Gotuj ok 20 minut. Makaron ryżowy przygotuj wg opisu na opakowaniu. Do zupy dodaj kukurydzę i rozlewaj na talerze, posyp szczypiorem i sezamem. Podawaj z makaronem ryżowym. Smacznego :).

Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem
Azjatycki bulion z grzybami shitake i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *