Azjatycka zupa z pak choi

Azjatycka zupa z pak choi, imbirem i schabem

Azjatycka zupa z pak choi, imbirem i schabem

Azjatycka zupa z pak choi, imbirem i schabem

Przepis dla 2 osób:
0,75 l wywaru mięsno -warzywnego
mała marchewka
pół pietruszki
5 cm pora
kawałek selera
2 skrzydełka
4 ziela angielskie
1 kostka bulionowa warzywna
kapusta pak choi
100 g makaronu ryżowego (wstążki)
2 kotlety schabowe
suszona papryczka chili
łyżeczka oleju sezamowego
2 cm kłącza imbiru
4 łyżki jasnego sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego

Azjatycka zupa z pak choi
Azjatycka zupa z pak choi

Sposób przygotowania:
Do rondla wlej 0,75 l wody, dodaj 2 skrzydełka, oraz marchewkę, pietruszkę, seler, pora, ziele angielskie oraz kostkę bulionową warzywną. Wywar ten możesz przygotować poprzedniego dnia. Gdy warzywa i skrzydełka są miękkie wyjmij je i odłóż oprócz marchewki. Na tarce o małych oczkach zetrzyj imbir, dodaj do zupy, dołóż również 2 łyżki jasnego sosu sojowego i papryczkę chili. Teraz przygotuj makaron zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Kapustę pak choi starannie umyj, odkrój łodygi i liście od białego końca. Teraz oddziel łodygi od liści i wrzuć do zupy, po minucie dodaj liście i gotuj około 3 minut.

W tym czasie wrzuć na patelnię pokrojony w paseczki schab z dodatkiem 2 łyżek jasnego sosu sojowego i na mocnym ogniu smaż ok 2 minut, musisz uważać, żeby schab nie stwardniał (łatwiejszy do przygotowania jest filet z kurczaka, który w tej zupie też fajnie by się sprawdził). Makaron nałóż na talerze, wlej zupę z kapustą,, dodaj olej sezamowy i układaj paski schabu. Azjatycka zupa z pak choi, imbirem i schabem jest gotowa. Smacznego :).

Azjatycka zupa z pak choi
Azjatycka zupa z pak choi

 

Azjatycka zupa z pak choi.

Zupa okazała się nie tylko rozgrzewająca, ale i mocno sycąca,to chyba ten schabik no i makaron. Mocno wyczuwalny był imbir i ważny okazał się dodatek oleju sezamowego, podkreślił smak zupy. Uznajemy, że jest to zupa do której spokojnie możemy wrócić. Zamiast schabu zrobimy kurczaka, bo wg Zbyszka schab był troszkę za twardy, a przecież bardzo króciutko go smażyliśmy, Została mi jeszcze jedna kapusta pak choi, a to znaczy że muszę coś wymyślić, bo jak już wiesz nie lubię wyrzucać jedzenia :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *