Słodko-kwaśna i pikantna azjatycka zupa rybna

Słodko-kwaśna i pikantna azjatycka zupa rybna

azjatycka zupa rybna

Składniki dla 2 osób:
mała polędwica z dorsza(lub inna biała ryba)
1/2 szklanki wina
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżka kiełków fasoli mung
łyżka pędów bambusa
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
3 cm pora
kawałeczek selera
1/4 łyżeczki pasty tamaryndowej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki płatków chili

kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Warzywa pokrój w słupki, wrzuć do garnka, wlej wino i uzupełnij wodą do 1/2 litra. Dodaj wszystkie przyprawy (jeśli nie chcesz, żeby zupa była pikantna, pomiń płatki chili) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dorsza pokrój w większą kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 3-4 minuty. Słodko-kwaśna i pikantna azjatycka zupa rybna jest gotowa. Smacznego :).

azjatycka zupa rybna
azjatycka zupa rybna

Rybka od rybaka

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zupę rybną. Zdecydowaliśmy się na azjatycką, ponieważ zostały nam w lodówce kiełki fasoli mung i pędy bambusa. Poza tym smakuje nam jedzenie azjatyckie. Ale najbardziej lubię zupę rybną, którą co roku gotujemy sobie będąc na urlopie nad morzem. W miejscu, w które jeździmy mamy aneks kuchenny i jeśli mamy ochotę, to jemy w restauracji, bądź smażalni, a jeśli mamy ochotę coś upichcić, to istnieje taka możliwość. W naszych Piaskach jest i morze i Zalew Wiślany, toteż mamy dostęp do ryb morskich i słodkowodnych.

Zazwyczaj zupę robiliśmy z sandacza kupionego w porcie bezpośrednio od rybaka. Podczas ostatniego naszego pobytu, rybak poradził nam żeby na zupę wybrać leszcza. Tak zrobiliśmy i faktycznie zupa wyszła wybornie. Tyle tylko, że miałam trochę więcej papraniny z usuwaniem ości. Oczywiście zupę robimy będąc nad morzem klasycznie, czyli wywar jest z głowy ogona, kręgosłupa. I dopiero jak wywar jest gotowy, przecedzamy i przechodzimy do kolejnych etapów gotowania zupy. Bardzo fajna jest też zupa z karpia gotowana klasycznie. Na pewno kiedyś też się pojawi na naszym blogu. W polskich domach zupy rybne nie są zbyt popularne, dużo jest pracy przy takiej zupie. Ale taką jak w naszym dzisiejszym przepisie robi się łatwo i szybko. Dziękujemy za odwiedziny na naszym blogu :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *