Aromatyczna zupa z suszonych grzybów pachnąca ziołami

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów pachnąca ziołami

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów pachnąca ziołami

Składniki dla 4 osób:
2 garście suszonych grzybów
30 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta nasion kopru włoskiego
mała szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
mała szczypta suszonego tymianku
mała szczypta suszonego lubczyku
150 ml białego wytrawnego wina
1/2 kostki grzybowej
masło klarowane
2 łyżki sosu sojowego grzybowego, ewentualnie po prostu sosu sojowego
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
3 łyżki śmietany 30 %
Łyżka soku z cytryny
łyżeczka mąki kukurydzianej (jest mniej kaloryczna od pszennej i lepiej zagęszcza zupę)
kilka gałązek natki pietruszki
grzanki z ulubionego pieczywa

Przygotowanie:
Grzyby namocz najlepiej na noc, a najkrócej na 2-3 godziny.
Po tym czasie pokrój je w paseczki.
Cebulę i czosnek obierz.
Cebule pokrój w kostkę.
Boczek również w małą kostkę pokrój.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę oraz grzyby i boczek.
Przesmażaj kilka minut, aż cebula się zeszkli, a boczek przyrumieni.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 30 sekund.
Po tym czasie wlej wino i duś wszystko około 7 minut.
Wlej bulion i dodaj koper włoski, tymianek, lubczyk, sojowy sos grzybowy, 1/2 kostki grzybowej i czosnek niedźwiedzi.
Gotuj jeszcze 10 minut.
Poodrywaj liski z gałązek natki pietruszki i drobno je posiekaj.
Śmietanę wymieszaj z mąką kukurydzianą i wlej do zupy.
Przypraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawaj z grzankami obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :).

Aromatyczna zupa z suszonych grzybów
Aromatyczna zupa z suszonych grzybów

Zobacz również przepis na zupę grzybową podaną z makaronem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-z-lesnych-grzybow/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *