Ziołowe smarowidło z wędzonego pstrąga

Ziołowe smarowidło z wędzonego pstrąga

Ziołowe smarowidło z wędzonego pstrąga

Składniki:
1/2 sporego wędzonego pstrąga
1/2 małej cebuli
mały ogórek konserwowy
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego szczypiorku
100 g serka śmietankowego najlepiej ziołowego lub ze szczypiorkiem
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka lub trochę więcej majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Pstrąga obierz ze skóry i ości.
Ogórka i cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Majonez, serek i musztardę wymieszaj na jednolity sos.
Dodaj koperek i szczypiorek.
Połącz wszystkie składniki.
Dopraw porządnie pieprzem.
Wymieszaj i zajadaj z ulubionym pieczywem. Smacznego :).

Ziołowe smarowidło z wędzonego pstrąga
Ziołowe smarowidło z wędzonego pstrąga

Tworzenie różnych smarowideł do chleba, to świetna zabawa. Najbardziej lubię otworzyć lodówkę, przelecieć wzrokiem i sprawdzić co się w niej znajduje i przyrządzić coś zupełnie nowego. Myślę, że właśnie dlatego w mojej kuchni dania praktycznie się nie powtarzają. Nawet pomidorową przygotowuję w różnych odsłonach. Nie ma nudy w kuchni :). Wiem, że są osoby, które boją się nowych smaków, potraw i jedzą tylko klasyczne potrawy. Mają do tego pełne prawo. Ja i mój mąż natomiast uwielbiamy poznawać nie znane nam dotąd dania, czy przyprawy.

Pasty

Pasty, smarowidła można przyrządzić prawie z wszystkiego. Pyszne bywają zarówno te roślinne jak i z jaj, mięsa, wędlin, serów, czy ryb. Jajko świetnie się komponuje dodane do ryb, mięs, czy serów. Niektóre można zrobić błyskawicznie, a inne wymagają dłuższej obróbki termicznej. Taką bardzo szybką do zrobienia jest pasta z jajek, jeśli oczywiście w lodówce czekają ugotowane :). Wystarczy skroić szczypior, zetrzeć na tarce lub posiekać jajo, przyprawić i wymieszać z majonezem albo serkiem śmietankowym z odrobiną musztardy bądź keczupu. W weekendy, gdy mamy więcej czasu można zrobić inne wspaniałe mazidła, których przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Bardzo polecam wegański smalec z fasoli:

 http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/domowy-smalec-z-fasoli/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *