Zapiekanki pieczarkowe z natką pietruszki i mozzarellą

Zapiekanki pieczarkowe z natką pietruszki i mozzarellą

Zapiekanki pieczarkowe z natką pietruszki i mozzarellą

Składniki dla 2 osób:
mini bagietka lub ciabata
3 duże pieczarki
3 małe szalotki
spory ząbek czosnku
kawałek startej mozzarelli, może być z zalewy
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
masło klarowane

Przygotowanie:
Pieczarki obierz, wykręć i odłóż trzonki (możesz zużyć do czegoś innego).
Szalotki obierz i drobno posiekaj.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj drobno.
Mozzarellę zetrzyj na tarce (powinno być 3 łyżki po starciu)
Bagietkę i ciabatę pokrój w mniejsze lub większe kromki, tak jak wolisz.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
W między czasie pokrój pieczarki w plastry i obsmaż na maśle klarowanym na dużym ogniu, na złoty kolor.
Często mieszaj, tak aby grzyby równo obsmażyły się z obu stron.
Wyjmij je na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Na tę samą patelnię wrzuć szalotkę i zeszklij ją, na koniec przeciśnij przez praskę czosnek i smaż razem kilkanaście sekund.
Przełóż do miseczki.
Lekko przestudzone pieczarki posiekaj drobno i dodaj do szalotek.
Dodaj również mozzarellą i natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i starannie wymieszaj.
Do gorącego piekarnika włóż kromki bagietki (ciabaty) i zapiekaj około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z pieca i nałóż farsz, po czym ponownie włóż do piekarnika na 5-7 minut.
Podawaj gorące. Smacznego :).

Zapiekanki pieczarkowe z natką pietruszki
Zapiekanki pieczarkowe z natką pietruszki

Zobacz również przepis na zapiekankę z szynką dojrzewającą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/zapiekanka-z-ciabaty/

Prosto i smacznie

Kto zagląda czasem na mojego bloga ten wie, że sporo u mnie dań prostych do zrobienia, a zarazem bardzo smacznych.
Takie zapiekanki, są również łatwe w przygotowaniu, chociaż ich przygotowanie trochę czasu trwa. Ja je dzisiaj przygotowałam na śniadanie, ponieważ do pracy wychodzę dziś późno i mogłam sobie pozwolić na dłuższe przygotowanie śniadania. zapiekanki tego typu fajnie się sprawdzają również na przekąskę i na kolację. Ja czasem podaję też na obiad, ale wówczas robię wersję wzbogaconą. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *