Zapiekanka z ciabaty

Zapiekanka z ciabaty z szynką serrano

Zapiekanka z ciabaty z szynką serrano

Zapiekanka z ciabaty z szynką serrano

Składniki na 1 ciabatę:
ciabata
4 plasterki szynki serrano lub innej dojrzewającej
kawałek gorgonzoli
sos pomidorowy: 4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
1 szparag
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżki suszonej bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ciabatę przekrój na pół.
Przygotuj sos.
Pomidory pokrój widelcem na jak najmniejsze kawałki.
Dodaj zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dopraw solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Szparaga pokrój szczelinową obieraczką do warzyw na paski.
Na połówki ciabaty rozsmaruj sos pomidorowy i połóż plastry szynki.
Na szynce rozłóż paski szparagów i kawałki gorgonzoli.
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.10 minut, aż ser się rozpuści.

Zapiekanka z ciabaty
Zapiekanka z ciabaty

Zobacz również przepis na bruschettę:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/prosty-sposob-na-bruschette/

Smaki włoskie

Uwielbiam kuchnię włoską, chociaż to danie jest mojego pomysłu, ale chyba można je podciągnąć pod ich kuchnię. Uwielbiam ją, bo jest zazwyczaj prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Kuchnia włoska jest bardzo urozmaicona. W zależności od prowincji jada się różne dania. Piemont na przykład słynie przede wszystkim z uprawy winorośli, z których tłoczy się wspaniałe wina takie jak barbaresco, czy barolo. Prowincja lombardzka specjalizuje się w serowarstwie, to właśnie tam powstaję pyszna gorgonzola i taleggio. No i z tejże prowincji pochodzi campari, które bardzo lubię do drinków :). W regionie Emilia-Romania produkowany jest jakże polubiony przez nas parmezan. Kuchnia Wenecji, to znane nam dobrze carpaccio z polędwicy wołowej i smażone kwiaty cukinii. Toskania, moja najbardziej ulubiona część Włoch (mam nadzieję, że uda mi się ją odwiedzić 🙂 ), słynie z delikatnych mięs, świeżych warzyw i ziół oraz pieczonego na ogniu steku. 
No i oczywiście jest jeszcze pizza, która zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Ja uwielbiam pizzę neapolitańską, która się podaje z pomidorami Sam Marzano oraz prawdziwej mozzarelli z mleka bawolego. Od kiedy w Tychach na Placu Baczyńskiego otworzono pizzerię neapolita, rzadko chodzimy na inną pizzę. Polecam to miejsce wszystkim Tyszanom oraz osobom odwiedzającym nasze miasto :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *