Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym

Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym

Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym

Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym

Składniki dla 2 osób:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 jajka
2 plasterki dobrej szynki dojrzewającej
2 plasterki białej mozzarelli
pikantna sałatka z ogórków lub ogórek konserwowy, kiszony, małosolny
sól
masło
pieprz
szczypior

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia.
Umyty szczypior posiekaj dość drobno – ilość zależy od indywidualnych upodobań.
Kromki chleba posmaruj cienko masłem.
Rozłóż na każdej kromce szynkę i plasterek mozzarelli.
Włóż do nagrzanego piekarnika na około 5 minut, aż ser się roztopi.
Na patelni rozpuść masło i wbij dwa jajka.
Posyp solą i pieprzem.
Smaż, aż białko się zsiądzie, a żółtko będzie wciąż płynne.
Wyjmuj z piekarnika zapiekany chlebek i na każdej kromce ułóż jajko.
Posyp szczypiorkiem, dodaj sałatkę z ogórków i zajadaj ze smakiem. Smacznego :).

Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym
Zapiekanka z chleba podana z jajkiem sadzonym

Zobacz również przepis na podobne śniadanie, tym razem jajko zapiekane w piekarniku:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/jajka-zapiekane-z-szynka-szwarcwaldzka/

Jest to sposób na smaczne i pożywne śniadanie. Nie pozwalamy sobie za często na takie, ponieważ ich przygotowanie trochę trwa, a w tygodniu zazwyczaj spieszę się do pracy (oczywiście wiem, że wystarczy wstać 10 minut wcześniej i uraczyć się jakimś pożywnym, pysznym śniadankiem, ale po prostu nie chce mi się :)), a po drugie, trochę za duże jak dla mnie to śniadanko. Pewnie uważacie, że wcale nie jest duże, dla młodych ludzi pewnie nie, ale dla mnie już tak, zwłaszcza że staramy się zjadać posiłki co 3 godziny, nie mogą być zatem zbyt duże :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *