Wegetariański paprykarz do chleba

Wegetariański paprykarz do chleba

Wegetariański paprykarz do chleba

Składniki na spory słoik:
150 g selera korzeniowego (waga po obraniu)
150 g marchewki (waga po obraniu)
średniej wielkości cebula
olej roślinny
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziela angielskie
1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
łyżeczka pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka sosu ostrygowego
łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek)
2-3 łyżki wody
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Marchewki i seler obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Przesmażaj często mieszając około 5 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, wszystkie papryki, sos sojowy i ostrygowy oraz wodę.
Przykryj i duś do momentu, aż warzywa zmiękną.
Kaszę jaglaną wsyp na durszlak lub sito.
Zagotuj w czajniku wodę i przelej solidnie kaszę.
Po kilku minutach powtórz zabieg.
Przełóż kaszę do małego rondla, wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (chyba, że w przepisie na opakowaniu podany jest inny czas gotowania).
Po tym czasie wyłącz kaszę i zostaw do lekkiego ostudzenia.
Podczas gotowania nie mieszaj kaszy.
Połącz przestudzone warzywa, kaszę i miso, dopraw solą i pieprzem.
Bardzo dokładnie wymieszaj.
Podawaj z ulubionym pieczywem i ogórkiem. Smacznego :).


Wegetariański paprykarz do chleba
Wegetariański paprykarz do chleba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *