Szakszuka, czyli moja wariacja na jej temat

Szakszuka, czyli moja wariacja na jej temat

Szakszuka, czyli moja wariacja na jej temat

Składniki dla 2 osób:
2 jajka łyżeczka masła klarowanego
1/2 cebuli
duży ząbek czosnku
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
4-5 plastrów pomidora
listek laurowy
listki z gałązki tymianku
szczypiorek
szczypta kuminu
szczypta ostrej papryki
szczypta cukru trzcinowego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Papryki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Pomidora natnij na krzyż, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem, po 15 sekundach przelej bardzo zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój na plastry. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. 
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, gdy poczujesz jego aromat dodaj kumin, listek laurowy, listki tymianku, sproszkowaną ostrą paprykę, cukier, pieprz i sól. Wrzuć papryki i przesmażaj razem do miękkości, ewentualnie możesz podlać niewielką ilością wody i poddusić. Teraz dodaj kilka plastrów pomidora, a po chwili wbij jajka. Przykryj pokrywką i duś na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie ale żółtko będzie wciąż płynne. Przełóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem z pozostałymi plastrami pomidora. Smacznego 🙂

Szakszuka
Szakszuka

Jaja na warzywach

To jedno z tych dań, które zrobiłam dawno temu ciesząc się, że wymyśliłam smaczne, nowe danie. Oczywiście okazało się, że wymyślono je dawno temu. Mało tego, w dodatku jest to danie tradycyjne kuchni tunezyjskiej lub izraelskiej…różne informacje na ten temat czytałam. Oczywiście w tych moich jajkach robionych dawno temu nie było kuminu, bo wtedy nawet nie wiedziałam, że takowa przyprawa istnieje :). Pamiętam, że wtedy dałam pora i papryki, i że jajka posypałam ostrą papryką podczas smażenia. 

Potem robiłam jeszcze wiele razy z różnymi dodatkami, często z fasolką szparagową, której jestem wielką fanką i pomidorami, które też lubię w połączeniu z jajkami ( Zbyszek za tym połączeniem nie przepada). No a szczypior to wiadomo nieodzowny dodatek. Naturalnie oryginalna szakszuka podawana jest z dodatkiem świeżej kolendry, ale ta moja nie jest tradycyjną potrawą, tylko moją wariacją na jej temat. Nigdy nie robiłam jeszcze z grzybami, ale jestem pewna, że jeśli zapytam profesora Google o szakszukę z grzybami, to wyskoczy mnóstwo przepisów:). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *