Smarowidło z zielonego groszku

Smarowidło z zielonego groszku

Składniki na małą miskę:
szklanka mrożonego lub świeżego groszku
2 łyżki nasion słonecznika
skórka otarta z połowy cytryny
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
2 średnie ząbki czosnku
kilka gałązek koperku + do dekoracji
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:
Groszek ugotuj do miękkości.
Odcedź na sicie i przelej obficie zimną wodą.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć słonecznik i upraż na lekko złoty kolor.
Umyty i osuszony koperek, obrane ząbki czosnku oraz skórkę otartą z cytryny z grubsza posiekaj.
Wszystkie składniki poza solą i pieprzem wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj.
Dopraw solą i pieprzem.
Posmaruj ulubione pieczywo i ciesz się zdrowym i pożywnym posiłkiem. Smacznego 🙂

Smarowidło z zielonego groszku
Smarowidło z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *