Smarowidło z szynki z marynowanymi grzybami

Smarowidło z szynki z marynowanymi grzybami

Smarowidło z szynki z marynowanymi grzybami

Składniki na małą miseczkę, dla 2-3 osób:
100 g dobrej szynki bez konserwantów, ja poprosiłam w sklepie o ucięcie grubego plastra
6-7 grzybków marynowanych, u nas maślaki, ale mogą też być każde inne grzyby np. pieczarki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka orzeszków piniowych, można je zastąpić pestkami słonecznika
łyżeczka parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach
łyżeczka jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby osącz na durszlaku z zalewy.
Szynkę pokrój w bardzo małą kostkę, a potem jeszcze posiekaj.
Orzeszki piniowe upraż na złoty kolor na suchej patelni.
Grzyby posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt, musztardę, parmezan, piniole i szczypior.
Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Zjadaj z ulubionym pieczywem. Smacznego :).

Smarowidło z szynki z marynowanymi grzybami
Smarowidło z szynki z marynowanymi grzybami

Zobacz również przepis na pastę z kiełbasy:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/pasta-z-kielbasy-i-ogorka-konserwowego/

Właśnie dzisiaj otworzyłam ostatni słoiczek z grzybami marynowanymi, a to oznacza, że powinny się pojawić już świeże grzyby. Widziałam na targu, sprzedawał jakiś facet, ale chyba wolę poczekać, aż pojawią się w moim zaprzyjaźnionym warzywniaku. Obawiam się jednak, że w tym roku może nie być za wiele grzybów, ponieważ w tamtym roku było ich mnóstwo. Wkrótce się przekonam, mam nadzieję że się mylę :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *