Smarowidło z dorsza z filecikami anchois

Smarowidło z dorsza z filecikami anchois

Smarowidło z dorsza z filecikami anchois

Składniki na małą miseczkę:
150 g dorsza gotowanego na parze, smażonego lub pieczonego (do wyboru, u mnie gotowany na parze)
5-6 filecików anchois w oleju słonecznikowym
5-6 gałązek koperku
pieprz kolorowy lub czarny – świeżo mielony
2 łyżki majonezu
ulubione pieczywo

Przygotowanie:
Fileciki sardeli (anchois) posiekaj.
Dorsza przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem.
Z łodyg koperku poobrywaj piórka i drobno posiekaj.
Anchois i koperek przełóż do dorsza.
Dodaj majonez, sporo pieprzu i bardzo starannie wymieszaj.
Tak przygotowaną pastą smaruj kromki pieczywa. Smacznego :).

Smarowidło z dorsza
Smarowidło z dorsza

Nie lubię marnować jedzenia, ale dość często zdarza nam się przygotować więcej jedzenia, aniżeli chcemy zjeść. No i wtedy zaczyna się kombinowanie, co zrobić z tego co zostało? Tak było i tym razem. Wczoraj zrobiliśmy za dużo dorsza na obiad i stąd pomysł na takie właśnie śniadanko. Można do takiego smarowidła użyć również każdej innej ryby, nawet takiej w panierce, którą wystarczy usunąć :).
Ostatnio coraz częściej czytam na temat nie marnowania resztek, jest to w tej chwili bardzo modne, ale tak naprawdę, czy tu chodzi o modę?. Ja zawsze staram się wykorzystać to co kupuję, bez względu na aktualne trendy. Faktem jest, że zdarza nam się kupić za dużo jedzenia, ale wtedy szukam pomysłu na wykorzystanie tego co zostało. Dobrze jednak, że zaczęło się głośno mówić o wykorzystywaniu resztek, myślę że sporo osób wyrzuca jedzenie, a teraz może się zastanowią nad tym :).

Zobacz również przepis na smarowidło do chleba z tuńczykiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/salatka-z-tunczykiem-do-chleba/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *