Smarowidło z czerwonej soczewicy

Smarowidło z czerwonej soczewicy

Smarowidło z czerwonej soczewicy

Składniki:
1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej
2-3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory w oleju
2 łyżki ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych
2 łyżki dobrej oliwy
łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki keczupu
sól, pieprz, płatki chili

Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj do miękkości – około 10 – 12 minut.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj.
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Soczewicę zblenduj razem z pomidorami, czosnkiem, słonecznikiem, oliwą i koncentratem pomidorowym.
Dopraw solą i pieprzem lub świeżo zmielonymi płatkami chili.
Podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego :).

 

Smarowidło z czerwonej soczewicy
Smarowidło z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *