Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą

Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą

Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą

Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą

Składniki dla 2 osób:
surowa biała kiełbasa
pół sporej cebuli, bądź jedna mniejsza
dobra ostra musztarda
dobry majonez
szczypiorek
olej kokosowy lub masło klarowane
mały ząbek czosnku
kilka kromek bagietki

Przygotowanie:
Kiełbasę ugotuj (ja to zrobiłam wczoraj wieczorem), odkrój kilka cienkich plasterków i odstaw do wystudzenia. Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej razem z plasterkami kiełbasy i smaż aż cebula lekko się zezłoci. Z kiełbasy zdejmij osłonkę, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę dodaj do kiełbasy, a podsmażone plasterki wędliny odłóż na bok. Teraz wymieszaj z połową łyżeczki majonezu i całą łyżeczką ostrej musztardy oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skosztuj i ewentualnie dosmacz. Na patelni grillowej przygotuj grzanki z malutkich kromek bagietki. Nałóż na kromeczki pastę, udekoruj podsmażonymi plastrami kiełbasy i szczypiorkiem. Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą i majonezem jest gotowe. Smacznego:)

 

Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą
Smarowidło z białej kiełbasy z musztardą

Według Wikipedii:

W języku polskim słowo kiełbasa znane jest od XV wieku. W staropolszczyźnie występowały również określenia kiełbodziej – przyrząd do nadziewania farszem kiełbas, był on wykonany ze szklanego cylindra albo krowiego rogu; oraz kiełbaśnik – sprzedawca uliczny wędlin. Kiełbasa jest wyrazem ogólnosłowiańskim, kontynuant prasłowiański: *klbasa. Być może od prasłowiańskiego *klbъ – coś kłębiastego, wypukłego. Nie można wykluczyć zapożyczenia, por. tureckie külbastí – pieczeń z rusztu.
Kiełbasa stanowiła nieodzowny element tzw. bigosu hultajskiego. W czasach saskich dobry szlachecki kucharz powinien był umieć przyrządzać kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24. Na dworze Augusta III był sławny kuchmistrz Wereszczak, od którego nazwany został jego sposób podawania kiełbasy. Kiełbasa „na wereszczaku” dawana, była pokrajana w talarki i podlana ostrym sosem, a jadano ją łyżką. Stąd powstało przysłowie: „Za króla Sasa, łyżką kiełbasa.”
Pasty, smarowidła prawie zawsze sprawdzają się do pieczywa, szczególnie na śniadania. Niestety są dość pracochłonne, jeśli się spieszymy na przykład do pracy.

Zobacz także przepis na smarowidło z wędzonym pstrągiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/sniadania/smarowidlo-z-wedzonego-pstraga-lososiowego/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *