Kozi serem z czarnuszką

Serek kozi z czarnuszką, oliwkami i kaparami

Serek kozi z czarnuszką

Serek kozi z czarnuszką

Składniki dla 2 osób:
1/2 opakowania serka koziego
kilka czarnych oliwek
kilka kaparów
prażone pestki dyni i słonecznika
ziarna czarnuszki
2 kromki ulubionego chleba
masło do pieczywa
2 pomidorki koktajlowe
2 listki sałaty dowolnej

Przygotowanie:
Serek z połowy opakowania przełóż do miseczki, oliwki pokrój w kółeczka, kapary na 2-3 części. Połącz z serkiem. Dosyp ziarna dyni i słonecznika oraz czarnuszkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, Kromkę posmarowanego masłem chleba rozetnij na 4 części. Na każdym kawałku połóż część liścia sałaty, serek, udekoruj jeszcze pomidorkiem, oliwkami i czarnuszką. Serek kozi z czarnuszką, oliwkami i kaparami. Smacznego :).

Kozi serem z czarnuszką

 Podane poniżej informacje są zaczerpnięte z książki: „Sery”Lotte Hanreich.
Receptury na sery nie mają wiele wspólnego z przepisami kulinarnymi. Mleko jest bowiem surowcem bardzo wrażliwym na najmniejsze odstępstwa od ustalonego trybu postępowania. W wyniku drobnych odstępstw z tego samego mleka powstaje np. twaróg lub Gervais, innym razem ser maślany, camembert, tylżycki lub po prostu specjalny, niepowtarzalny ser domowy. 

Przytoczyłam te kilka słów z książki, ponieważ czasem robimy serki (o ile się nie mylę, to to „czasem”, to 5 razy:)). Własnie zapytałam Zbyszka, czy pamięta ile razy robiliśmy serek i…padły słowa, które wiedziałam że padną, cytuję: „musimy do tego wrócić”. Skoro musimy, to na pewno wrócimy :). W warunkach domowych, bez chłodni nie da się stworzyć zbyt wielu serów, ale każdy „własny” jest pyszny, a ile to radochy jak się tworzy taki serek. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *