Sałatka z tuńczykiem do chleba

Sałatka z tuńczykiem do chleba

Sałatka z tuńczykiem do chleba

Sałatka z tuńczykiem do chleba

Składniki na miseczkę dla 4 osób:
mała puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
jajko ugotowane na twardo
50 g dobrego, półtwardego sera koziego lub owczo – koziego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 kopiaste łyżeczki jogurtu greckiego
2 łyżki rzeżuchy lub innych kiełków + do dekoracji
duży lub dwa małe ząbki czosnku
sól ziołowa do smaku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub w zależności od indywidualnych upodobań

Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie osącz, przełóż do miseczki i rozdrobnij za pomocą widelca.
Jajko obierz i posiekaj.
Ser pokrój w małą kostkę.
Do tuńczyka dodaj jajko, ser i szczypiorek.
W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj jogurt z solą, papryką ostrą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz rzeżuchą.
Przygotowany sos wymieszaj ze składnikami sałatki.
Udekoruj pozostałymi kiełkami. Smacznego :).

Sałatka z tuńczykiem do chleba
Sałatka z tuńczykiem do chleba

Śniadanka

Kiedyś było tak, że wyłącznie w sobotę i w niedzielę miałam czas, by przygotować jakieś śniadanie, które nie składało się z kromki chleba i jakiejś wędliny, czy sera…faktem jest że wtedy też dbałam, by zawsze znalazło się na niej jakieś warzywo. Teraz zdecydowanie wolę wstać 5-10 minut wcześniej i zrobić sobie do pracy taki posiłek, którego jedzenie sprawi mi przyjemność, i które będzie zawierało niezbędne wartości odżywcze. Przygotowanie takiej sałatki jak ta dzisiejsza, to kwestia 5-7 minut, pod warunkiem, że ma się ugotowane jajko. Ja staram się mieć zawsze ugotowane jajka w lodówce, pewnie dlatego, że bardzo je lubię i z przyjemnością sięgam po nie jako składnik sałatek lub zwyczajnie z kromką chrupiącego chleba i mnóstwem szczypiorku lub kiełków.
W dzisiejszej sałatce znalazł się też pyszny i bardzo delikatny ser owczo-kozi, który kupuje w Mleczarence na targowisku za Azetem. Aby dodać charakteru sałatce, której właściwie wszystkie podstawowe składniki są delikatne postanowiłam dodać czosnek i ostrą paprykę. Papryka moim zdaniem była jednak zbyt mało wyczuwalna, dlatego w przepisie napisałam, by jej ilość dostosować indywidualnie do własnych gustów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *