Sałatka śledziowa do chleba

Sałatka śledziowa do chleba z serkiem śmietankowym

Sałatka śledziowa do chleba z serkiem śmietankowym

Prosta sałatka śledziowa do chleba z serkiem śmietankowym

Składniki:
2 filety śledziowe
2 średnie ogórki kiszone
1/2 średniej cebuli czerwonej
2 kopiaste łyżeczki serka śmietankowego typu almette
2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
pieprz do smaku
ulubione zioła do przybrania

Przygotowanie:
Śledzie wymocz w mleku lub w wodzie, by nie były zbyt słone.
Pokrój je w cienkie paseczki, a następnie posiekaj drobno.
Ogórki obierz ze skóry (możesz pominąć ten krok), pokrój w cienkie plasterki, te w paseczki i posiekaj.
Cebulę obierz (tym razem nie pomijaj tego kroku :)) i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
Przełóż składniki do miski, dodaj musztardę, serek śmietankowy, sok z cytryny i dopraw sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Posmaruj sałatką ulubione pieczywo i posyp ulubionymi ziołami. Smacznego :).

Sałatka śledziowa do chleba
Sałatka śledziowa do chleba

Śledź

„Śledź lubi towarzystwo. W kuchni trzyma się w grupie z innymi śledziami i moczy w przeróżnych marynatach z dodatkiem różnorodnych przypraw. W morskich głębinach żyje w ogromnych ławicach. Jedna taka ławica może składać się aż z 500 milionów lśniących, srebrnych ryb i rozciągać się na długość nawet 10 kilometrów.

Śledzie żyją na różnych głębokościach w północnej części Oceanu Atlantyckiego, jednak aby złożyć ikrę, przypływają na płytkie wody przybrzeżne. Plemiona mieszkające na północnych obszarach Europy o urwistej linii brzegowej uznawały to wydarzenie za swego rodzaju cud – nagle w wodzie pojawiały się miliony przepysznych, pożywnych ryb! Członkowie tych plemion musieli się spieszyć i zadbać o to, aby zachować sporą ilość śledzi na później, ponieważ znikały one tak samo szybko jak się pojawiły. Do przedłużenia trwałości tłustego mięsa śledzi używano soli. Gdy cukier i ocet stały się bardziej dostępnymi produktami, ludzie zaczęli marynować śledzie w słodko kwaśnych zalewach o bogatym smaku, dając tym samym początek prawdziwemu przysmakowi”. 
Cytat pochodzi ze szwedzkiej książki: Z zimnych mórz. Łosoś, śledź, krewetki i algi morskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *