Prosta pasta pieczarkowa

Prosta pasta pieczarkowa do pieczywa

Prosta pasta pieczarkowa do pieczywa

Składniki na kilka kromek:
200 g pieczarek

średnia cebula
2 łyżki serka naturalnego lub śmietankowego,  takiego do smarowania pieczywa
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka masła klarowanego lub oleju roślinnego, jeśli chcesz by pasta była wegańska
sól himalajska
kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, a jeśli są duże to na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kostkę.
Na patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć grzyby razem z cebulą.
Posól do smaku.
Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno posiekaj.
Gdy cebula i pieczarki będą miękkie i zaczną nabierać złotego koloru wyłącz ogień.
Pozostaw do lekkiego ostudzenia i przełóż do kielicha blendera.
Zmiksuj niezbyt dokładnie, tak aby cząstki pieczarek były wyczuwalne.
Przełóż do miseczki.
Dodaj ser, natkę pietruszki, dopraw solidną porcją świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i w razie potrzeby dosól.Całość dokładnie wymieszaj.
Zjadaj z ulubionym pieczywem.
Świetnie będzie też smakować na gorących tostach.Smacznego:).

 

 

Prosta pasta pieczarkowa

Jeśli lubicie pieczarki, to z pewnością ta pasta będzie Wam smakować. Serek doskonale się komponuje z grzybami, a natka pietruszki dodaje smaku i witamin :). Uwielbiam wszelakie pasty, a że nie przepadam za wędlinami, to smarowidła robimy dość często. Jest z nimi tylko jeden problem, trudno zrobić małą porcję, a z racji, że jest nas tylko dwoje, to zazwyczaj jemy je przez dwa, trzy dni :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *