Placki bananowe z truskawkami

Placki bananowe z truskawkami

Placki bananowe z truskawkami

Składniki dla 2 osób:
średniej wielkości banan
100 g mąki pszennej
łyżeczka cukru trzcinowego
50 ml mleka
jajko
łyżka esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
olej kokosowy lub inny do smażenia
świeże owoce do podania

Przygotowanie:
Do kielicha blendera wsyp mąkę, cukier.
Umytego banana obierz i pokrój w plastry, dodaj do mąki.
Dolej mleko, esencję waniliową oraz rozbite jajko.
Wszystko zblenduj na gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce ciasta.
Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym rozłożonym na talerzyku.
Podawaj ze świeżymi owocami. Smacznego :).

Placki bananowe
Placki bananowe

Placki i placuszki

Przygotowanie takiego śniadanka wbrew pozorom nie wymaga zbyt wiele czasu. Ja przyznaję się bez bicia, robię je mimo wszystko tylko w weekendy, bowiem w tygodniu zawsze rano się spieszę. W sumie pewnie zdążyłabym i po zrobieniu takich pyszności, ale ta moja punktualność nie pozwala mi nawet pozwolić sobie na jedno minutowe spóźnienie gdziekolwiek. Oczywiście wystarczyłoby cofnąć budzik o 10 minut i nie byłoby obawy, że mogę się spóźnić, ale ja tam wolę dospać swoje, a pyszne śniadanka zostawić na weekend. W sumie to źle napisałam, bo w dni powszechnie też jem zdrowe i pyszne śniadania, tylko zwyczajnie nie mam czasu, żeby pomyśleć o tym jak są smaczne i ile zawierają cennych składników :). Tak w ogóle, to placki często bywają w naszym domu, ale zazwyczaj są one wytrawne np. ziemniaczane i całe mnóstwo innych roślinnych lub roślinno mięsnych. Zbyszek jest wielkim fanem placków i bardzo dobrze, bo lubimy wymyślać jak je urozmaicać, czyli w kuchni nie ma miejsca na nudę :).  Jedne z moich ulubionych, to placki wątróbką albo te z kaszą gryczaną..niebo w gębie, bardzo lubię do nich wracać od czasu do czasu :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *