Pasta z sardynkami w sosie własnym

Pasta z sardynkami w sosie własnym

Pasta z sardynkami w sosie własnym

Pasta z sardynkami w sosie własnym

Składniki dla 2-4 osób:
puszka sardynek w sosie własnym
2 średnie ogórki konserwowe
pół główki czerwonej cebuli
1-2 łyżeczki dobrego majonezu
pieprz

Pasta z sardynkami w sosie własnym
Przygotowanie

Przygotowanie:
Czerwoną cebulę obierz, podziel na połowy i jedną posiekaj dość drobno. Sardynki wyjmij z puszki, przełóż do miseczki i widelcem zgnieć na jednolitą masę. Ogórki pokrój w kosteczkę. Cebulę i ogórki dorzuć do sardynek. Dodaj łyżeczkę majonezu. Majonez ma tylko związać ze sobą składniki, nie dawaj go dużo, nie powinien dominować. Jeśli pasta jest zbyt sypka, dodaj jeszcze trochę majonezu. Pasta z sardynkami w sosie własnym z ogórkiem konserwowym cebulą czerwoną jest gotowa. Smacznego :).

Pasta z sardynkami w sosie własnym
Pasta z sardynkami w sosie własnym

 

Informacje zaczerpnięte ze strony: http://www.smakiportugalii.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=24&Itemid=156

Sardynki europejskie (Sardina pilchardus) występują w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Portugalii, Hiszpanii, Francji i Wielkiej Brytanii. Sardynka pacyficzna występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego, i jest poławiana przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA.

 Sardynki mają srebrzysty kolor, nie posiadają linii bocznej. Nie mają łusek na głowie. Długość ich ciała wynosi od 15 do 30 cm, żyją w licznych ławicach i przemieszczają się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu.  Składają ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy później przekształcające się w dorosłe ryby.

W kulturze portugalskiej odgrywają niezwykle ważną rolę. Oprócz wina i fado, stały się symbolem tego kraju, rozpoznawalnym na całym świecie. Jednym z ważniejszych wydarzeń religijnych i kulturalnych jest dzień św. Antoniego – patrona Lizbony. Tradycyjnie serwowane są wówczas na świeżym powietrzu sardynki grillowane (sardinhas assadas).

Sardynki są bogate w kwasy Omega 3, które zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych. Ostatnie badania dowodzą, że kwasy te zmniejszają również ryzyko zachorowania na  chorbę Alzheimera. Są również źródłem wit.D i B12, wapnia oraz białka.
Zatem kochani zjadajmy od czasu do czasu, te małe srebrne rybki, bo są i zdrowe, i smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *