Pasta z makreli, czerwonej cebuli i ogórka konserwowego

Pasta z makreli, czerwonej cebuli i ogórka konserwowego

Pasta z makreli
Pasta z makreli

Składniki dla 2 osób:
1/2 wędzonej niewielkiej makreli
1/2 małej czerwonej cebuli
średni ogórek konserwowy
łyżeczka majonezu
łyżka posiekanego szczypiorku
pieprz czarny

Przygotowanie:
Makrelę dokładnie obierz z ości i włóż do miseczki. Cebulkę i ogórka pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj i przełóż wszystko do makreli. Dodaj majonez (majonez ma tylko scalić składniki). Dosmacz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, podawaj z ulubionym pieczywem. Pasta z makreli, czerwonej cebuli i ogórka konserwowego jest gotowa. Smacznego 🙂

Pasta z makreli
Pasta z makreli

Wędzenie produktów spożywczych ma na celu obsuszenie wierzchniej warstwy, kształtując specyficzną strukturę i wygląd, co zwiększa trwałość produktu. Nadaje charakterystyczny smak i zapach oraz barwę, co cenione jest przez wielu konsumentów. Poza tym składniki dymu wędzarniczego konserwują żywność, utrwalając ją oraz działają przeciwdrobnoustrojowo.

Ryby wędzone to jedne z najpopularniejszych produktów wędzonych, jakie są dostępne na rynku.     Wędzenie ryb obejmuje ich solenie (na sucho lub na mokro), a następnie proces ścisłego wędzenia. Wybór drewna do wędzenia jest bardzo ważny. Z drzew liściastych najlepiej wybrać: buk, brzozę, jesion. Z drzew owocowych wybieramy: gruszę, wiśnię, śliwę, czereśnię lub jabłoń. Zasadniczy proces wędzenia może odbywać na gorąco w dwóch wariantach: na sucho i mokro, a także na zimno. W wyborze wędzonych ryb należy zwracać uwagę na to, czy w trakcie wędzenia stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i nie zostały wytworzone WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), gdyż są to substancje rakotwórcze. Warto więc poszukać na opakowaniu umieszczonego przez producenta znaku GMP, który ma wskazywać na prawidłowy proces wędzenia.

Żywność wędzona – makrela Makrela jest bardzo popularna i powszechnie dostępna w sklepach głównie w postaci wędzonej. Jest rybą tłustą, zawiera bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6. Największą jej zaletą jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Artykuł pochodzi ze strony:

http://bonavita.pl/cala-prawda-o-wedzonych-rybach-sprawdzmy-czy-makrela-i-fladra-to-zdrowy-wybor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *