Pasta z łososiem i kremowym serkiem

Pasta z łososiem i kremowym serkiem śmietankowym

Składniki na 3 kromki chleba:
50 g wędzonego na zimno łososia
30 g kanapkowego serka śmietankowego
średniej wielkości ogórek konserwowy
jajko
płatki chili lub sporo świeżo zmielonego pieprzu kolorowego
łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Jajko ugotuj na twardo (ja zazwyczaj mam kilka w lodówce).
Łososie pokrój w jak najmniejszą kostkę.
Umyty i osuszony koper drobno posiekaj.
Jajko pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ogórka pokrój również w drobną kostkę (ja wcześniej obrałam go ze skórki, ale to nie jest konieczne).
Do miseczki przełóż jajko, łososia, ogórek i koperek.
Dodaj serek kanapkowy oraz płatki chili.
Wszystko ostrożnie wymieszaj.
Posmaruj pastą ulubione pieczywo i udekoruj koperkiem. Smacznego :).

Pasta z łososiem i kremowym serkiem
Pasta z łososiem i kremowym serkiem

Łosoś

Wędzony łosoś jest doskonałym składnikiem do przeróżnych smarowideł, musów i past do chleba. Świetnie czuje się w towarzystwie jajka i serka, dlatego dzisiaj postanowiłam połączyć te składniki ze sobą. Każda ryba uwielbia również koperek, więc i on znalazł się w dzisiejszej paście, opłacało się, bo było pysznie. Zachęcam do wypróbowania :). 

A tera kilka słów odnośnie łososia.
Jest to jedna z większych ryb, zatem w czasach przed lodówkami szukano sposobów na przedłużenie jej trwałości. Jednym z doskonałych pomysłów było wędzenie ryby. Prawie wszyscy lubimy przecież wędzonego łososia. Rybę można wędzić na zimno, jest to dość długi proces lub na ciepło, ten z kolei trwa tylko kilka godzin. Mięso łososia wędzonego na zimno jest jędrniejsze i delikatniejsze, a posmak dymny jest mało wyczuwalny. Natomiast łosoś wędzony na ciepło bardziej pachnie dymem i jest trochę „ugotowane” i dlatego nie nadaje się do krojenia w cienkie plastry dlatego kupujemy je i podajemy w kawałkach. Obecnie w sklepach rybnych pojawił się sprzedawany w kawałkach łosoś wędzony na zimno i  jest on znacznie tańszy, aniżeli ten kupowany w plasterkach i pakowany, a smak ma równie doskonały. Do dzisiejszej pasty użyłam właśnie tego ostatniego :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *