Pasta z łososia i jajek

Pasta z łososia

 

Pasta z łososia

Składniki: (porcja dla2-3 osób)
100 g wędzonego łososia w plastrach

2 jajka ugotowane na twardo
1/2 średniego pęczka szczypiorku
2 łyżki dobrego majonezu
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Odłóż pół plasterka łososia do dekoracji, pozostały pokrój w drobną kostkę. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj. Umyty szczypior posiekaj. Wszystko wrzuć do miseczki, dodaj majonez i wymieszaj. Dodaj pieprz do smaku. Udekoruj odłożonym łososiem i szczypiorkiem. Smacznego:).

 

Pasta z łososia jest zawsze bardzo smaczna. Wystarczy, że do ryby dodasz jajko, szczypior i majonez tak jak w naszym przepisie i już jest pysznie. Możesz też eksperymentować (do czego zachęcamy) i stworzyć pastę, która będzie Ci bardziej odpowiadać. Dodaj paprykę czerwoną, bądź po kawałku kolorowych papryk, albo na przykład paprykę grillowaną bez skóry z zalewy, a może wolisz  chili, jalapeno, piri piri? Ogórek konserwowy, kiszony….czemu nie? Obierz je przed pokrojeniem, czasem mają twardą skórkę. Pomidor?? Nie sprawdzi się, ponieważ ma w sobie dużo wody, która rozrzedzi konsystencję pasty i zrobi się „zupka”:). Zamiast szczypiorku dodaj koperek, pietruszkę, świetnie smakuje też z rzeżuchą. Majonez możesz zmieszać z musztardą(raczej delikatną i w małej ilości, bo zabije smak łososia) albo z chrzanem. Jeśli lubisz smaki śródziemnomorskie do pasty z łososia dodaj posiekane kapary i oliwki.

4 thoughts on “Pasta z łososia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *