Pasta krewetkowa z jajkami i majonezem

Pasta krewetkowa z jajkami i majonezem

Składniki:
15-18 gotowanych krewetek tygrysich, ja miałam mrożone
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu (może być trochę mniej lub więcej)
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki płatków chili
kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Krewetki przełóż na sito i przelej wrzątkiem.
Lód otaczający skorupiaki powinien się stopić.
Przełóż krewetki do garnka, zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut.
Odcedź na sicie i pozostaw do ostudzenia.
Jajka obierz ze skorupek i posiekaj drobno.
Przełóż do miski.
10 krewetek posiekaj drobno i dodaj do jajek.
Szczypior posiekaj i dodaj do miski.
Przypraw świeżo zmielonymi płatkami chili.
Wymieszaj całość z majonezem.
W razie potrzeby możesz odrobinę posolić, ja nie soliłam.
Rozsmaruj pastę na kanapkach.
Udekoruj pozostałymi krewetkami i pomidorkami koktajlowymi.
Jeśli masz duże pomidorki, to przekrój je na połowę. Smacznego 🙂

Pasta krewetkowa z jajkami
Pasta krewetkowa z jajkami

krewetki

Banalnie prosta do zrobienia i przepyszna sałatka do chleba. Jajko z majonezem, to już pyszność, a co dopiero z dodatkiem krewetek. To smarowidło należy do moich ulubionych. Kromeczka świeżej bułeczki podana z tym specjałem i dodatkowo z całą krewetką jest przepyszna. Kto nie próbował, to radzę nie zwlekać :). Istnieją tysiące gatunków krewetek. Z przyjemnością wybrałabym się w podróż dookoła świata, by móc delektować się jakże różnymi odmianami krewetek i ogromnie zróżnicowanymi daniami. Dla tych, którzy rozpoczynają swoją kulinarną podróż z tymi skorupiakami mam podstawową radę. Różowe krewetki, które zazwyczaj kupujemy mrożone lub świeże są już ugotowane. Należy je tylko podgrzać, w przeciwnym razie staną się gumowate i niesmaczne. Krewetki kochają masło, natkę pietruszki i białe wino. W takim towarzystwie smakują najlepiej. Myślę, że to nie tylko moja opinia :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *