Pasta jajeczna

Pasta jajeczna fit ze szczypiorkiem, bez majonezu

Pasta jajeczna fit ze szczypiorkiem, bez majonezu

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna

Składniki dla 2 osób:
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
pół łyżeczki dobrej, ostrej musztardy
pieprz
sól

Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Szczypior posiekaj. W miseczce przygotuj sos. Połącz jogurt z musztardą, dodaj sporo pieprzu i sól. Sos wymieszaj z jajkami i szczypiorem, ewentualnie jeszcze dopraw. Pasta jajeczna bez majonezu jest gotowa. Smacznego :).
Moja córka robiła wczoraj pastę według tego przepisu i powiedziała, że wyszła jej wodnista. Podejrzewam, że miała inny jogurt. Ważne, żeby to był dobry grecki jogurt. Proponuję też dodawać stopniowo jogurt do musztardy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli ktoś też robił tę pastę i coś mu nie wyszło, to przepraszam, że nie uściśliłam tego od razu 🙂

 

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna

Jest to świetny sposób na sos do past, dla osób które chcą ograniczyć spożycie majonezu. Uwierz mi, że pasta ta smakuje równie dobrze jak z majonezem. Zachęcam do wypróbowania, bo warto :).

Musztardy

Musztarda sarepska, jest jedną z najpopularniejszych musztard. Jest ona umiarkowanie ostra. Jej nazwa pochodzi od rosyjskiej miejscowości Sarepta. Rosło tam wiele gorczycy nazywanej dziś sarepską.Tę musztardę przygotowuje się z octem spirytusowym
Musztarda dijon, staje się coraz popularniejsza na naszych stołach. Świetnie komponuje się jako składnik sosów do sałatek. Jako pierwszy wyprodukował ją Jean Nalgeon z Dijon we Francji w 1752 roku. Swój smak zyskała poprzez zastąpienie octu winnego kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron. Obecnie produkuje się ją na bazie białego wina.
Musztarda rosyjska należy do najostrzejszych musztard. Za ten ostry smak odpowiedzialna jest grubo mielona  czarna gorczyca. Dla odważnych często jest serwowana do dań z grilla.
Musztardę bawarską jako pierwszy przyrządził Johann Conrad Develey z Monachium w XIX wieku. Musztarda ta powstaje z delikatnej gorczycy i ma słodkawy smak. W Niemczech jest podawana do białej kiełbasy.
 

Musztarda miodowa należy do musztard łagodnych. Do jej produkcji wykorzystano białą gorczycę oraz między innymi miód. Ma jednolitą konsystencję i komponuje się z daniami z drobiu oraz z sosami sałatkowymi
Musztarda chrzanowa ma dość ostry smak za co odpowiedzialny jest dodawany do niej chrzan. Produkuje się ją z białej gorczycy, octu winnego oraz ziołowo- korzenną mieszankę przypraw.
Musztarda francuska powstaje z całych ziaren gorczycy, na bazie octu winnego i białego wina. Należy do musztard średnio ostrych.

2 thoughts on “Pasta jajeczna fit ze szczypiorkiem, bez majonezu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *