Pasta jajeczna w zdrowszej wersji

Pasta jajeczna w zdrowszej wersji

Pasta jajeczna w zdrowszej wersji

Składniki na małą miseczkę:
2 jajka, najlepiej od „szczęśliwych kurek”
3 spore rzodkiewki + jedna do dekoracji
2 łyżeczki miękkiego koziego sera, możesz użyć krowiego, jeśli nie lubisz koziego
łyżeczka jogurtu naturalnego – opcjonalnie
4 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka łuskanego słonecznika
pieprz
sól

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut, w zależności od wielkości jajek).
Przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia.
Rozgrzej małą patelnię i wrzuć ziarna słonecznika.
Praż na złoty kolor i przełóż na talerzyk.
Pozostaw do wystudzenia.
Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Przełóż do miseczki.
Jajka obierz i również zetrzyj na tarce.
Do rzodkiewki dodaj kozi serek i dokładnie wymieszaj, jeśli ser z rzodkiewką jest za gęsty możesz dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego, ale raczej nie będzie to potrzebne.
Dołóż jajka, szczypiorek oraz uprażony słonecznik.
Dopraw solą i sporą ilością pieprzu.
Starannie wymieszaj.
Podawaj z ulubionym pieczywem lub możesz nadziać pastą na przykład pomidora. Smacznego :).

Pasta jajeczna w zdrowszej wersji
Pasta jajeczna w zdrowszej wersji

Pasty i różne smarowidła do chleba lubimy prawie wszyscy. Jajeczna należy do moich ulubionych. Ta dzisiejsza wyszła bardzo smacznie. Chrupiący słonecznik, który dodaję bardzo często do przeróżnych dań i w tej paście sprawdził się świetnie. Bardzo polecam to smarowidło, jest zdrowe i bardzo smaczne :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *