Pasta jajeczna w towarzystwie fety

Pasta jajeczna w towarzystwie fety i bazylii

Pasta jajeczna w towarzystwie fety i bazylii

Pasta jajeczna w towarzystwie fety i bazylii

Składniki dla 2 osób:
2 jajka
50 g fety
5 dużych listków świeżej bazylii
szczypior
łyżka dobrej jakości majonezu
łyżka jogurtu greckiego
łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz kolorowy…dużoooo pieprzu
zielony ogórek sałatkowy
kawior – opcjonalnie

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (8 minut od zagotowania się wody).
Bazylię i szczypior umyj i osusz.
Fetę pokrój w małą kostkę.
Przełóż do miski.
Jajka wystudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak fetę.
Przełóż je do sera.
Bazylię pokrój w cienkie paseczki, a szczypior drobno posiekaj (powinno być 2 łyżki posiekanego szczypiorku).
W kubeczku lub miseczce wymieszaj majonez, jogurt i musztardę.
Dodaj bazylię i szczypiorek.
Przypraw pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Wymieszaj ponownie, pieprz powinien być wyraźnie wyczuwalny w sosie.
Dodaj sos do jajek z fetą i delikatnie wymieszaj.
Ogórka wyszoruj i pokrój na cienkie paski (najprościej będzie jak zrobisz to obieraczką do warzyw).
Pozwijaj paski ogórka w ruloniki i napełniaj je pastą jajeczną.
Jeśli chcesz dodaj też trochę kawioru.
Możesz podać pastę również na grzankach lub po prostu z bułką lub chlebem.
Mnie bardzo smakowała z ogórkiem. Smacznego 🙂

Pasta jajeczna w towarzystwie fety
Pasta jajeczna w towarzystwie fety

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *