Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami, boczkiem i gorgonzolą

Omlet ze szparagami, boczkiem i gorgonzolą

Omlet ze szparagami, boczkiem i gorgonzolą

Składniki dla 2 osób, na małe porcje:
3 spore jajka
2 plastry boczku
10 g gorgonzoli
10 dużych liści bazylii
3 łyżki posiekanego szczypiorku
5 zielonych szparagów
sól
pieprz
olej roślinny
słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
Boczek pokrój na małe kawałki i rozłóż na niewielkiej patelni.
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe części i odkrój główki.
główki przekrój w poprzek na pół.
Nastaw wodę z odrobiną cukru i soli.
Do gotującej się wody włóż szparagi bez główek.
Gotuj 3 minuty, następnie dodaj główki i gotuj minutę.
Wyjmij warzywo z wody i pozostaw do przestudzenia.
Boczek smaż na patelni, aż się ładnie zrumieni.
Szparagi pokrój w plasterki, główki pozostaw w całości.
Liście bazylii umyte i osuszone porozrywaj na małe kawałki.
Do miseczki włóż bazylię i posiekany szczypiorek, plasterki szparagów i wbij jajka.
Dopraw 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz pieprzem i solą (soli nie dawaj za dużo, boczek jest słony).
Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię z chrupiącym boczkiem.
Smaż na średnim ogniu, co chwilę podważając szpatułką od spodu, by jajko z góry spływało na dno patelni.
Gdy masa zacznie tężeć, rozłóż na wierzchu główki szparagów i pokruszony lub pokrojony w plasterki ser.
Przykryj patelnię i smaż omlet, aż cała masa będzie ścięta, a spód ładnie przyrumieniony. Smacznego :).

 

Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami

 Ach te pyszne szparagi

My ten omlet zjedliśmy na obiad, ale świetnie się sprawdzi również na śniadanie, czy kolację. Porcje są niewielkie, więc na dwie osoby możesz dać podwójną ilość składników. Chociaż przyznaję, że ja się najadłam. Omlet smakował pysznie i na pewno z przyjemnością mogę go polecić. Szparagi zresztą smakują mi pod każdą postacią. Muszę jeszcze jutro coś z nich wyczarować, bo sporo mi zostało jeszcze, a na pewno nie pozwolę im się zmarnować :). Miłego dnia życzę wszystkim odwiedzającym naszego bloga :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *