Mus z wędzonej makreli i jajka

Mus z wędzonej makreli i jajka

Mus z wędzonej makreli i jajka

Składniki na małą miseczkę:
1/2 średniej wielkości wędzonej makreli
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 dużej cebuli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz
ewentualnie odrobinę soli (makrela jest już słona, dlatego z solą ostrożnie lub wcale)
jajko przepiórcze, lub plastry kurzego, kawior, szczypior – opcjonalnie do dekoracji

Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone jajka kurze obierz ze skorupek i posikaj.
Makrelę podziel na dwie połowy, jedną odłóż do lodówki, a z drugiej wybierz mięso oddzielając ości.
Cebulę obierz i posiekaj.
Makrelę, jajka i cebulę przełóż do kielicha blendera i zetrzyj na puszysty mus.
Dodaj posiekany szczypiorek i pieprz.
Starannie wymieszaj i przełóż do miseczki.
Podawaj z pieczywem i udekoruj jajkiem, szczypiorem i kawiorem jeśli oczywiście akurat masz i lubisz. Smacznego :).

Mus z wędzonej makreli
Mus z wędzonej makreli

Niektórzy do musu dodają jeszcze majonez, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Mus nie jest suchy, ponieważ podczas blendowania cebula puszcza sok i nawilża całość. Poza tym bez majonezu wersja musu jest lżejsza. Ty jeśli chcesz możesz dodać łyżeczkę majonezu lub na przykład jogurtu naturalnego wymieszanego z dobrą musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *