Mozzarella na grzance z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

Mozzarella na grzance 

mozzarella na grzance

Składniki dla 2 osób:
mozzarella
3 suszone pomidory 
kilka liści bazylii
sól
płatki chili
bagietka lub inne białe pieczywo

Przygotowanie:
Mozzarellę pokrój w małą kostkę, wrzuć do miseczki i rozgnieć widelcem. Pomidory i bazylię pokrój w cieniutkie paseczki i dodaj do mozzarelli. Dodaj sól do smaku i płatki chili. Wszystko starannie wymieszaj.

mozzarella na grzance

Bagietkę lub inne pieczywo pokrój w kromeczki. Rozgrzej patelnię grillową, poukładaj na niej kromeczki i podpiekaj. Gdy kromeczki nabiorą od spodu złotego koloru, przewróć na drugą stronę. Na wierzch  kromeczek nałóż mozzarellę, przykryj patelnię pokrywką i grilluj do momentu aż kromeczki nabiorą złotego koloru. Mozzarella z bazylią i suszonymi pomidorami na chrupiącej grzance jest gotowa. Smacznego 🙂

mozzarella na grzance
mozzarella na grzance

Mozzarella na grzance

Lubię takie lekkie, proste śniadania. Faktem jest, że jeszcze prościej byłoby wrzucić plaster sera, albo wędliny na posmarowaną masłem kromkę chleba, co często też czynimy. Śniadania wymagające trochę więcej czasu przygotowujemy zazwyczaj w weekendy lub gdy zaczynam pracę później. Patelnia grillowa to jest fenomenalna sprawa, w każdym razie w naszym domu jest bardzo często wykorzystywana. Zawsze świadomość, że coś jemy bez tłuszczu, bo z grilla daje nam poczucie zdrowszego odżywiania się. Rowki w patelni grillowej są po to, żeby tłuszcz wytapiający się z grillowanych rzeczy opadał na dno patelni i nie zostawał na przyrządzanej potrawie.

Sery, ryby i mięsa na patelni grillowej smażymy bez dodatku tłuszczu, ponieważ same w sobie go zawierają. Warzywa natomiast należy odrobinę natłuścić, można użyć do tego specjalnego pędzelka do smarowania. Grzanki ja robię też bez tłuszczu, no chyba że przygotowuję bruschettę. Najlepiej jest kupować patelnię grillową z grubym dnem, trochę dużej się nagrzewa, ale potem oddaje ciepło potrawie. Należy też pamiętać, żeby nie stosować akcesoriów metalowych. No i największa zaleta patelni grillowej, przynajmniej dla mnie. Otóż smak grilla, czyli smak lata, można mieć w domku przez cały rok. Chyba już bardzo tęsknię za wiosną i latem, na szczęście dzień już jest coraz dłuższy, a słonko coraz wyżej. Dziękuję, że zajrzałeś(aś) do nas. Zapraszamy ponownie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *